fbpx
CoronavirusEditors choiceFrequente reizigersProfessional

Europese luchtvaart komt tot stilstand

De Europese luchtvaart komt als gevolg van het coronavirus tot stilstand. Bijna alle maatschappijen schrappen ten minste zeventig procent van het netwerk.

Air France-KLM

Air France-KLM schrapt zeventig tot negentig procent van de totale capaciteit. Air France is daardoor genoodzaakt alle A380’s aan de grond te houden. De Boeing 747’s van KLM gaan met vervroegd pensioen als kostenbesparende maatregel.

Lufthansa

Lufthansa snijdt met negentig procent in de capaciteit vanaf 17 maart. Eerder kondigde de maatschappij al aan de capaciteit met zeventig procent te verminderen. Ook andere maatschappijen uit de Lufthansa Group schrappen veel vluchten, waaronder Brussels Airlines. Austrian Airlines schort zelfs alle vluchten op. De maatschappij overweegt om haar veertien A380’s tijdelijk uit dienst te halen.

Finnair

Ook Finnair vermindert de capaciteit met negentig procent, vanaf 1 april. Alleen cruciale- en vrachtroutes zullen nog in stand worden gehouden. Tussen 16 en 31 maart worden er 1500 tot 2000 vluchten geannuleerd. De maatschappij blijft wel tussen Amsterdam en Helsinki vliegen, maar dan met een verminderd aantal vluchten.

EasyJet

EasyJet kondigde in het weekend aan tot eind maart te stoppen met vluchten naar Spanje. Wel voert de maatschappij nog enkele reddingsvluchten uit om gestrande passagiers op te halen. CEO Johan Lundgren zegt dat de Europese luchtvaart voor een onzekere toekomst staat. “Het is duidelijk dat gecoördineerde overheidssteun nodig is om ervoor te zorgen dat de industrie overleeft en kan blijven opereren als de crisis voorbij is.”

TUI

TUI stopt met het aanbieden van pakketreizen tot en met 31 maart. Momenteel zijn er zo’n 30.000 reizigers van TUI en Kras op hun vakantiebestemmingen. Zij zullen vervroegd worden teruggehaald. De 400 reizigers in Marokko en de bijna 7000 passagiers in Spanje krijgen daarbij de prioriteit. Een woordvoerster van TUI zegt over de annuleringen dat het zoveel bestemmingen betreft, dat het lastig is een volledig overzicht te kunnen verstrekken van de vluchten die niet meer gaan en die nog wel vertrekken om gestrande passagiers op te halen. “We zetten onze vloot van België en Nederland gezamenlijk optimaal in om zo snel en efficiënt mogelijk alle reizigers van de bestemmingen terug te halen. De reizigers zelf worden daar per bestemming over geïnformeerd”, meldt TUI aan deze website.

Norwegian

Norwegian annuleert 85 procent van de vluchten. De maatschappij zal voornamelijk op binnenlandse routes blijven vliegen en verbindingen tussen de Scandinavische hoofdsteden blijven uitvoeren. Alle intercontinentale vluchten zijn geannuleerd, behalve vluchten tussen Scandinavië en Thailand. Die routes worden eind maart opgeschort.

Ryanair

Ryanair schrapt tachtig procent van het netwerk en sluit niet uit dat alle vluchten opgeschort zullen worden. De maatschappij biedt reizigers sinds vandaag de optie aan om kosteloos om te boeken voor alle boekingen die in april worden gedaan.

IAG

IAG schrapt 75 procent van het hele netwerk in april en mei. Maatschappijen uit de International Airlines Group hebben al vluchten naar China en Italië geannuleerd en de capaciteit op routes naar Azië verminderd.

SAS

SAS Scandinavian Airlines schrapt bijna al het vliegverkeer. Wel worden er nog enkele vluchten in stand gehouden om reizigers thuis te brengen. Ook wordt er negentig procent van de banen tijdelijk opgeschort, wat neerkomt op tienduizend medewerkers.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button