fbpx
AirlinesCoronavirusEditors choiceFinancieelToekomst NL luchtvaart

IATA: luchtvaartsector komt tientallen miljarden tekort

De International Air Transport Association (IATA) heeft gewaarschuwd dat de luchtvaartsector tientallen miljarden dollars nodig heeft om de coronacrisis te kunnen overleven.

Tekort

“Er zijn grote financiële maatregelen nodig”, aldus Alexandre de Juniac, voorzitter van de IATA. Volgens de Juniac is er wereldwijd tussen 150 en 200 miljard dollar aan steun nodig om de luchtvaartsector overeind te houden. Brian Pearce, de hoofdeconoom van IATA, geeft aan dat ruim driekwart van de luchtvaartmaatschappijen de vaste kosten nog maar drie maanden uit eigen kas kunnen dekken. Op dit moment bedragen de schulden van alle luchtvaartmaatschappijen ongeveer vier keer zoveel als de inkomsten.

Steun

Eerder riepen luchtvaartallianties Oneworld, SkyTeam en Star Alliance gezamenlijk overheden en stakeholders op tot ondersteuning. Amerikaanse maatschappijen hebben de regering gevraagd om 58 miljard dollar aan steun. Ook gaf het centrum voor luchtvaart CAPA aan dat bijna alle luchtvaartmaatschappijen eind mei failliet kunnen zijn als er geen steunmaatregelen komen.

Coronavirus

Het tekort is zo groot vanwege de uitbraak van het coronavirus. Veel landen hebben inreisverboden ingesteld. Andere landen kiezen ervoor om vliegvelden en grenzen volledig af te sluiten, vaak met uitzondering van ingezetenen en goederenvervoer. De gevolgen zijn groot voor de luchtvaartindustrie. Zo kondigde Air France-KLM aan 70 tot 90 procent van alle vluchten te schrappen.

Lees hier alle artikelen over de gevolgen van het coronavirus voor de luchtvaart.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Sytse Sijbesma

Hoofdredacteur en algemeen directeur van Up in the Sky. Sytse studeert Fiscaal Recht en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is van jongs af aan gepassioneerd over ruimtevaart en commerciële, zakelijke en recreatieve luchtvaart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button