AirlinesCoronaCorona gevolgen maatschappijenCoronavirusEditors choiceFinancieelIndustrieToekomst NL luchtvaart

IATA: luchtvaartsector komt tientallen miljarden tekort

De International Air Transport Association (IATA) heeft gewaarschuwd dat de luchtvaartsector tientallen miljarden dollars nodig heeft om de coronacrisis te kunnen overleven.

Tekort

“Er zijn grote financiële maatregelen nodig”, aldus Alexandre de Juniac, voorzitter van de IATA. Volgens de Juniac is er wereldwijd tussen 150 en 200 miljard dollar aan steun nodig om de luchtvaartsector overeind te houden. Brian Pearce, de hoofdeconoom van IATA, geeft aan dat ruim driekwart van de luchtvaartmaatschappijen de vaste kosten nog maar drie maanden uit eigen kas kunnen dekken. Op dit moment bedragen de schulden van alle luchtvaartmaatschappijen ongeveer vier keer zoveel als de inkomsten.

Steun

Eerder riepen luchtvaartallianties Oneworld, SkyTeam en Star Alliance gezamenlijk overheden en stakeholders op tot ondersteuning. Amerikaanse maatschappijen hebben de regering gevraagd om 58 miljard dollar aan steun. Ook gaf het centrum voor luchtvaart CAPA aan dat bijna alle luchtvaartmaatschappijen eind mei failliet kunnen zijn als er geen steunmaatregelen komen.

Coronavirus

Het tekort is zo groot vanwege de uitbraak van het coronavirus. Veel landen hebben inreisverboden ingesteld. Andere landen kiezen ervoor om vliegvelden en grenzen volledig af te sluiten, vaak met uitzondering van ingezetenen en goederenvervoer. De gevolgen zijn groot voor de luchtvaartindustrie. Zo kondigde Air France-KLM aan 70 tot 90 procent van alle vluchten te schrappen.

Lees hier alle artikelen over de gevolgen van het coronavirus voor de luchtvaart.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close