fbpx
CoronavirusEditors choiceTransavia

Reisvragen beantwoord: Ik wil niet meer op reis, wat nu?

Veel lezers van Up in the Sky hebben vragen over hun (geplande) reizen. Er is veel onduidelijkheid en contactcentra van maatschappijen zijn overbelast. In samenwerking met reisjournalist Daan Vermeer beantwoorden we de meest prangende vragen. Ook een vraag? Stel hem in de comments op ons youtube kanaal.

Vandaag de eerste vraag: Ik wil niet meer op reis, wat nu? Krijg ik mijn geld terug?

Situatie

Een lezer heeft een reis met Transavia naar Athene geboekt. Hij zou begin april vertrekken, maar wil afzien van de reis. Wat kan hij doen?

Antwoord

Het is een bijzondere tijd en luchtvaartmaatschappijen komen met bijzondere maatregelen. Transavia heeft besloten tot en met zondag 5 april niet meer te vliegen. De heenvlucht naar Athene gaat dus niet door.

Als reiziger heb je volgens een Europese verordening (EUR261/2004, Artikel 5 & Artikel 8) drie opties:

1 – Geld terug (binnen 7 werkdagen)
Transavia schrijft dat ze vouchers uitgeven aan passagiers waarvan de vlucht is geannuleerd. Je hebt recht op je geld terug of een andere vlucht, dus zo’n voucher hoef je niet te accepteren.

2 – Gratis omboeken naar een andere airline
Die optie is niet interessant, want de lezer wil afzien van de reis.

3 – De reis uitstellen (naar een datum die jou uitkomt)
Misschien dat Athene weer lonkt in het najaar? Je kunt met je boekingsnummer en achternaam inloggen op de site van Transavia en proberen de datum te verschuiven. Dat lukt in ieder geval voor vluchten die oorspronkelijk tussen 6 en 23 april 2020 zouden vertrekken.

Welke optie ook, van financiële compensatie is geen sprake. De Europese Commissie heeft namelijk op 19 maart besloten dat de corona-crisis een geval van overmacht is.

Let op:
Transavia heeft besloten om vragen die binnenkomen via Twitter & Facebook niet meer te beantwoorden. Omdat het callcenter overspoeld wordt met vragen, is het raadzaam om in te loggen op de site van de airline om te kijken wat je zelf kunt oplossen.

Ook een vraag? Stel hem via Youtube, in de comments onder de video!

Over Daan
Daan Vermeer is reisjournalist en werkt onder andere voor de Consumentenbond en het Financieele Dagblad (www.daanvermeer.info).

Bekijk alle antwoorden op veelgestelde (Corona-)reisvragen.

Bron
Interpretative Guidelines on EU passenger rights regulations in the context of the developing situation with Covid-19

Daan Vermeer

Redacteur / fotograaf. Daan vliegt sinds 2008, met camera, naar alle uithoeken van de wereld om daar reisreportages te maken. Zijn werk kom je behalve op Up in the Sky onder andere tegen in National Geographic Traveler, het FD en Zin.

Gerelateerde artikelen

Back to top button