fbpx
CoronavirusFinancieelNL NieuwsProfessionalTransavia

FNV en Transavia akkoord over noodmaatregelen

FNV en Transavia hebben een akkoord bereikt over noodmaatregelen rondom corona. Grond- en cabinepersoneelsleden stemden massaal in met het ‘corona-akkoord’.

Akkoord

“Werknemers zien tijdelijk af van hun winstuitkering over het jaar 2019 en zullen vakantiedagen inzetten, in ruil voor baangarantie en inkomenszekerheid voor een periode van drie tot zes maanden”, zegt Birte Nelen, cao-onderhandelaar namens het grondpersoneel. “Dit pakket aan noodmaatregelen geldt zowel voor werknemers in vaste dienst als met een tijdelijk contract. Ze worden volledig doorbetaald door Transavia, die een beroep doet op een tegemoetkoming in de loonkosten, via het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid.”

Vluchten

Transavia schort vanaf vandaag alle vluchten op tot en met 15 april. Alle vliegtuigen staan aan de grond en worden alleen ingezet om gestrande passagiers in het buitenland op te halen. “Crisisafspraken met de vakbonden waren noodzakelijk”, zegt David van de Geer, cao-onderhandelaar namens het cabinepersoneel. Wij hebben als FNV-onderhandelaars snel en zorgvuldig gehandeld in het belang van alle werknemers bij Transavia, er was geen tijd te verliezen.”

Tijdelijk

Transavia heeft direct toegezegd om werknemers met tijdelijke contracten in dienst te houden en volledig door te betalen. Er zal geen enkel tijdelijk contract om bedrijfseconomische redenen worden beëindigd . “Direct na het sluiten van het akkoord kregen de vliegtuigtechnici te horen dat de komende 3 maanden alle aflopende contracten voor bepaalde tijd op de gebruikelijke manier worden verlengd. Werknemers krijgen op grond van de cao een contractverlenging voor bepaalde of onbepaalde tijd. Transavia houdt zich hiermee exact aan de voorwaarden van het landelijke noodfonds. Gek genoeg heeft KLM nog niet bevestigd aan FNV dat zij alle tijdelijke contracten zullen verlengen”, aldus de vakbond.

Uitslag

Het corona-akkoord werd gesloten door alle vakbonden voor het grond-, cabine- en cockpitpersoneel bij Transavia. De vakbond zegt dat er nu moet worden gewacht op de uitslag van de andere ledenraadplegingen. Bij FNV stemde 100 procent van het grondpersoneel en 98 procent van het cabinepersoneel voor het akkoord.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button