CoronaCorona gevolgen maatschappijenCorona impact passagiersEditors choiceIndustrieOverig nieuws

CAPA: 0 procent capaciteit reëel scenario

Nul procent capaciteit is een reëel scenario, zegt het Centre for Aviation (CAPA). De organisatie wijst erop dat er in Europa in de week van 23 maart nog 11,7 miljoen stoelen beschikbaar zijn, tegenover 28,6 miljoen een jaar geleden. Dat is een afname van 59,1 procent.

Versnelling

Nul procent capaciteit zou realiteit kunnen worden, stelt CAPA. “Een week geleden was de verwachting dat de stoelcapaciteit voor de huidige week met 19,6 procent op jaarbasis zou afnemen. De versnelling tot een daling van 59,1 procent in een paar dagen tijd is ongekend en weerspiegelt de snelle reactie van Europese luchtvaartmaatschappijen op de dramatische verdamping van de vraag”, aldus de organisatie.

Afname

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, sluiten veel landen de grenzen. In de burgerluchtvaart worden vrijwel alleen nog repatriëringsvluchten uitgevoerd. De grootste afname van de capaciteit is te zien in Italië: – 87,5 procent. De minste afname deze week is de capaciteit van Rusland: -23,9 procent. Nederland, Roemenië, Frankrijk, Noorwegen, VK en Ierland zien de capaciteit afnemen met dertig tot zestig procent.

Volgende week

De cijfers betreffen alleen deze week. Volgende week worden er nog veel meer vluchten geschrapt: Rusland heeft aangekondigd de grenzen te sluiten. Ryanair houdt deze week nog enkele belangrijke routes in stand, maar voert in april en mei zo goed als geen vluchten meer uit. En zo schrappen talloze maatschappijen (bijna) alle vluchten.

Nul

CAPA zegt dat de vraag nog drastischer is gedaald dan de capaciteit. De organisatie verwacht dat die 59,1 procent de komende week sowieso zal worden overschreden. “En er is een mogelijkheid dat de capaciteit tijdelijk niet ver boven de nul komt”, aldus CAPA.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close