fbpx
AirlinesBoeingCoronavirusEditors choiceFinancieelVliegvelden

Steunpakket van vele miljarden voor Amerikaanse luchtvaartsector

De Amerikaanse luchtvaartsector zal voor ongeveer 88 miljard dollar ontvangen uit het Amerikaanse steunpakket dat president Trump heeft ondertekend.

Luchtvaart

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zullen uit het steunpakket 25 tot 30 miljard dollar ontvangen om loonkosten te kunnen blijven dekken. Daar zou nog eens 25 miljard aan leningen bij komen als extra steun voor maatschappijen. 4 miljard wordt beschikbaar gemaakt voor vrachtvervoerders. Voor steun aan vliegvelden wordt 10 miljard uitgetrokken. Verder komt er nog 17 miljard beschikbaar voor ondernemingen die ‘noodzakelijk zijn voor de nationale veiligheid’. In totaal wordt er ongeveer 88 miljard dollar voor de Amerikaanse luchtvaartsector uitgetrokken.

Het ontbreekt nog aan een industriebrede reactie op de steunmaatregelen. Veel bedrijven zeggen de vele pagina’s aan wetteksten nog te bekijken. Het precieze bedrag dat per luchtvaartmaatschappij of eventueel door Boeing wordt ontvangen is nog niet helemaal duidelijk, mede doordat enkele posten zijn opgenomen als ‘critical to maintaining national security’. Delta heeft al wel aangegeven dankbaar te zijn voor de financiële steun die direct naar de 90.000 werknemers van het bedrijf zal gaan.

‘Geen bailout’

Volgens Steve Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, is er absoluut geen sprake van een zogeheten ‘airline bailout’. “Het gaat om steun aan luchtvaartmaatschappijen om nationale veiligheidsredenen, waarvoor de belastingbetalers gecompenseerd zullen worden.” Zo kan de Amerikaanse regering met deze ‘corona-wetgeving’ aanspraak maken op eigen vermogen, garantstellingen of andere financiële instrumenten van luchtvaartbedrijven om de overheid te voorzien van ‘gepaste compensatie’.

Steunpakket

Het steunpakket, dat 880 pagina’s aan wettekst telt, werd vrijdag door president Trump ondertekend. In totaal heeft het pakket aan maatregelen een waarde van 2.2 biljoen dollar. Veel Amerikanen die jaarlijks minder dan 99.000 dollar verdienen ontvangen directe uitbetalingen tot 1200 dollar, en daarbij 500 dollar extra per kind. Ook zijn er verdere maatregelen genomen voor doorbetaling bij werkloosheid. Daarnaast kunnen ook ondernemingen aanspraak maken op toelagen en leningen. De coronacrisis heeft ertoe geleid dat voor 3,3 miljoen Amerikanen deze week ontslag werd aangevraagd.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Sytse Sijbesma

Hoofdredacteur. Sytse studeert sinds 2018 Fiscaal Recht alsmede Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is van jongs af aan gepassioneerd over ruimtevaart en commerciële, zakelijke en recreatieve luchtvaart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button