fbpx
MilitairNieuwsProfessional

US Marines gaat snijden in helikopter- en F-35-vloot

Het Amerikaanse marinierskorps gaat een drastische reductie doorvoeren in het aantal F-35 gevechtsvliegtuigen, helikopters en tanks. Dit schrijft onder meer de Wall Street Journal.

De commandant van het US Marine Corps (USMC), generaal David Berger, wil het krijgsmachtonderdeel in de komende tien jaar gaan omvormen. Het korps moet lichter en sneller worden, om zo beter voorbereid zijn op een eventueel conflict met China.

Reductie

Ook in het materieel en personeel op de grond gaat flink gesneden worden. Alle drie de tankbataljons worden opgeheven, het aantal infanteriebataljons gaat van 24 naar 21 en het aantal artilleriebatterijen van 21 naar vijf. De komende tien jaar wordt een personeelsreductie verwacht van 12.000 koppen.

F-35

Het aantal F-35’s wordt teruggebracht van zestien naar tien toestellen per squadron. Oorspronkelijk zouden de Marines 420 F-35’s ontvangen: 353 verticaal landende F-35B’s en 67 F-35C’s voor op vliegdekschepen. Hoeveel minder het precies gaan worden is nog niet bekend, maar waarschijnlijk gaat het om een reductie van meer dan 100 toestellen.

Bell Boeing MV-22B van US Marines squadron VMM-265 © Leonard van den Broek

Helikopters

Verder zal één squadron MV-22 Ospreys worden opgeheven, één squadron met CH-53E Super Stallion zware transporthelikopters en twee eenheden met de AH-1Z aanvalshelikopter. En dat terwijl recent 25 extra AH-1Z’s zijn bijbesteld en de Osprey-vloot van de Marines eind dit jaar volledig operationeel zou moeten zijn. De CH-53E transporthelikopter zou vanaf 2022 vervangen gaan worden door de CH-53K, die nog in ontwikkeling is.

AH-1Z Viper aanvalshelikopter © Paul Mali

Onbemand

Het geld dat vrijkomt gaat geïnvesteerd worden in lange-afstands precisiewapens, zoals antischeepsraketten. Ook gaat er meer geld naar onbemande, van afstand aangestuurde wapens en raketten.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button