CoronaCorona gevolgen maatschappijenEditors choiceNL nieuwsOverig nieuwsSlots

Airlines kunnen onbezorgd tot november minder vliegen

Vanwege de Coronacrisis hoeven maatschappijen zich tot november geen zorgen te maken om hun slotrechten. Dat heeft de slotcoördinator bekend gemaakt. Ze kunnen tot die tijd minder of helemaal niet vliegen.

Opschorting

De zogenaamde 80/20-regel wordt van 1 maart tot en met 24 oktober opgeschort. Een maatschappij die een deel of helemaal niet vliegt raakt door de opschorting de slots niet kwijt. Normaliter zou dat wel zo zijn.

Teruggeven

Een slot komt pas ter beschikking van andere als de maatschappij van wie het slot is, actief besluit het slot terug te geven aan de slotcoördinator. Laatstgenoemde stopt het slot weer in de slotpool. En dat slot wordt vervolgens gegeven aan de maatschappij die bovenaan de wachtlijst staat.

Hoe werkt de 80/20-regel?

Stel een maatschappij heeft dagelijks een slot voor landingen om 19:00 uur. Dat is dus een serie van dezelfde slots. Als die maatschappij in een seizoen 20 procent (dus circa 35 dagen) van de serie niet of niet op tijd vliegt, is het de hele serie kwijt. Al die individuele slots gaan terug in de slotpool en worden herverdeeld.

Pool

De slotcoördinator bepaalt elk jaar op 31 januari en 31 augustus wie zich wel en niet aan de tijden heeft gehouden. Nu wordt dat dus tijdelijk niet gedaan. Alleen door maatschappijen teruggegeven slots gaan de pool weer in.

Vracht

De uitzonderingsregel voor vrachtvliegtuigen blijft zoals hij is. Er zijn momenteel twee keer zoveel vrachtvliegtuigen als normaal. Die hebben geen slots van te voren aangevraagd en mogen dus eigenlijk niet landen. Maar door de vele annuleringen van passagiersvluchten is er ineens wel ruimte op Schiphol. Ook hier heeft de slotcoördinator een uitzonderingsregel voor in het leven geroepen. De extra vrachtvluchten, met vaak de belangrijke medische producten, kunnen door relatief makkelijk te verkrijgen ad hocslots doorgaan.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close