fbpx
CoronavirusEditors choiceNaast het nieuwsNL NieuwsNL Vliegvelden

Airlines kunnen onbezorgd tot november minder vliegen

Vanwege de Coronacrisis hoeven maatschappijen zich tot november geen zorgen te maken om hun slotrechten. Dat heeft de slotcoƶrdinator bekend gemaakt. Ze kunnen tot die tijd minder of helemaal niet vliegen.

Opschorting

De zogenaamde 80/20-regel wordt van 1 maart tot en met 24 oktober opgeschort. Een maatschappij die een deel of helemaal niet vliegt raakt door de opschorting de slots niet kwijt. Normaliter zou dat wel zo zijn.

Teruggeven

Een slot komt pas ter beschikking van andere als de maatschappij van wie het slot is, actief besluit het slot terug te geven aan de slotcoƶrdinator. Laatstgenoemde stopt het slot weer in de slotpool. En dat slot wordt vervolgens gegeven aan de maatschappij die bovenaan de wachtlijst staat.

Hoe werkt de 80/20-regel?

Stel een maatschappij heeft dagelijks een slot voor landingen om 19:00 uur. Dat is dus een serie van dezelfde slots. Als die maatschappij in een seizoen 20 procent (dus circa 35 dagen) van de serie niet of niet op tijd vliegt, is het de hele serie kwijt. Al die individuele slots gaan terug in de slotpool en worden herverdeeld.

Pool

De slotcoƶrdinator bepaalt elk jaar op 31 januari en 31 augustus wie zich wel en niet aan de tijden heeft gehouden. Nu wordt dat dus tijdelijk niet gedaan. Alleen door maatschappijen teruggegeven slots gaan de pool weer in.

Vracht

De uitzonderingsregel voor vrachtvliegtuigen blijft zoals hij is. Er zijn momenteel twee keer zoveel vrachtvliegtuigen als normaal. Die hebben geen slots van te voren aangevraagd en mogen dus eigenlijk niet landen. Maar door de vele annuleringen van passagiersvluchten is er ineens wel ruimte op Schiphol. Ook hier heeft de slotcoƶrdinator een uitzonderingsregel voor in het leven geroepen. De extra vrachtvluchten, met vaak de belangrijke medische producten, kunnen door relatief makkelijk te verkrijgen ad hocslots doorgaan.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mĆ©t 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button