fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Eerste officiële F-35 contract voor België

Lockheed Martin heeft verschillende (vervolg)contracten toegekend gekregen voor de F-35, waaronder de eerste overeenkomst met België . Dit heeft het Amerikaanse Ministerie van Defensie bekend gemaakt.

Het kleinste contract uit de serie heeft waarschijnlijk de grootste symbolische waarde. Met een overeenkomst van 22,9 miljoen US dollar verbindt België zich nu officieel aan het F-35 programma. Het contract is onder meer voor de kosten van technische ondersteuning tijdens productie en onderhoud van het F-35 project voor België.

2023

In oktober 2018 sloot België een overeenkomst met Lockheed Martin voor de aankoop van 34 F-35A’s, met een totale waarde van ruim 5 miljard US dollar. Het deelcontract dat nu bekend is gemaakt, maakt hier onderdeel van uit. Vanaf 2023 zullen de toestellen aan de Belgische luchtmacht worden afgeleverd.

Amerika

Een ander omvangrijker contract voor Lockheed betreft een aanpassing van een lopend contract voor F-35’s voor de Amerikaanse luchtmacht (USAF), marine (US Navy) en het marinierskorps (US Marine Corps). 48 F-35A’s zullen tussen 2022 en 2023 worden geproduceerd voor de USAF, 14 verticaal landende F-35B’s voor de Marines en 16 F-35C’s voor de vliegdekschepen van de US Navy.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button