fbpx
CoronavirusNaast het nieuwsSchiphol Airport

Kern-Schiphol: hoe stil is het er? | Foto’s

Vandaag sloot Schiphol vertrekhallen, lounges en pieren. Alleen een zeer afgeslankte luchthaven blijft operationeel. Up ging vandaag airside en trof er meer stilstaande vliegtuigen dan passagiers aan.


Langs de lege rijstroken voor de vertrekhallen, waar het normaliter een komen en gaan is van auto’s, wachten nu eindeloze rijen bagagekarren geduldig op een koffer. De verlaten sfeer heerst ook op Schiphol Plaza, het busstation en P1: zonder enige moeite vind je er vandaag een plekje vooraan. Alleen handelt Schiphol weinig passagiersvluchten af. Op de vertrekborden staan een handjevol vluchten, waar het er normaliter een paar honderd bedragen. Volgens een woordvoerder draait de luchthaven qua toestellen op 10%. En die vluchten zitten bij lange na niet vol, zo blijkt bij de de incheckbalies en veiligheidscontrole bij Vertrek 1 en 2. Daar is het muisstil, slechts zo nu en dan glipt er een passagier door.

In Vertrekhal 3 en 4 zien we geen enkele bemande balie, laat staan passagiers. Dat komt omdat de pieren H/M (veelal easyJet) en G (non-Schengen en in de regel geen KLM) gesloten zijn. Waar normaliter de kleurrijke toestellen van maatschappijen als Cathay Pacific, Emirates, Turkish Airlines en El Al aan de slurfen staan, staat er nu een lange rij blauwe triple sevens.

In Lounge 2, waar onder andere de luxeboetieks gevestigd zitten, lopen wel enkele passagiers met mondkapjes rond. Een groep van zo’n twintig Aziaten loopt op flinke pas van de D-pier naar de vertrekborden, om uit te vogelen of ze hun overstap kunnen maken. Nadat ze weer weglopen, komt de stilte terug. De bagageband onder de vertrekhal staat ook stil, zo is te zien door de glazen vloer. Een aantal winkels heeft de deuren wel geopend. Een ring, winterjas, houten tulp of pak stroopwafels is nog te koop, maar een belegd broodje of kopje koffie hebben wij niet gezien.

Zelfs de opvallende klok in Lounge 2, waar normaliter een silhouet van een man rond de klok de wijzers van een klok schildert en schoonveegt, staat uit. Want ook Schiphol weet niet hoelang deze situatie nog gaat duren.

Daan Vermeer

Redacteur / fotograaf. Daan vliegt sinds 2008, met camera, naar alle uithoeken van de wereld om daar reisreportages te maken. Zijn werk kom je behalve op Up in the Sky onder andere tegen in National Geographic Traveler, het FD en Zin.

Gerelateerde artikelen

Back to top button