fbpx
AirlinesCargoLiefhebberNieuwsOpmerkelijk

747 uit woestijn gehaald en nieuw leven ingeblazen

Atlas Air heeft een Boeing 747 uit de woestijn van Arizona gehaald en wil deze binnenkort opnieuw gaan inzetten.

Nieuw leven

De 30 jaar oude Boeing 747-400 BCF, een vrachtvariant, vloog 2 januari van dit jaar voor het laatst. Het vliegtuig was sinds 2008 in dienst van Atlas, en werd in januari vanuit New York naar Marana Airport gevlogen, vlakbij Tucson, Arizona. In de buurt van Marana bevindt zich namelijk het Pinal Airpark, een grote parkeervlakte voor vliegtuigen. Afgelopen woensdag werd de Queen na drie maanden rust door Atlas weer uit de woestenij gehaald en naar Los Angeles gevlogen. Naar verwachting wordt het toestel binnenkort weer ingezet voor vrachtvluchten.

Woestijn

Gepensioneerde vliegtuigen worden vaak in een woestijnachtig gebied neergezet. De droge weersomstandigheden zorgen ervoor dat een toestel veel minder snel verroest. Ook is de grond goed geschikt: vanwege de harde zandgrond kunnen de zware vliegtuigen er zonder problemen worden geparkeerd. Arizona staat bekend om haar zogeheten ‘aircraft boneyards’. Ook in Spanje worden regelmatig toestellen neergezet. Soms worden de vliegtuigen slechts tijdelijk gestald, al dan niet wachtend op een nieuwe eigenaar. Het komt ook voor dat een toestel in de loop van de tijd van zijn onderdelen ontdaan wordt en uiteindelijk helemaal gestript wordt.

© Flightradar24
Courtesy of Flightradar24.com

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Sytse Sijbesma

Hoofdredacteur. Sytse studeert sinds 2018 Fiscaal Recht alsmede Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is van jongs af aan gepassioneerd over ruimtevaart en commerciële, zakelijke en recreatieve luchtvaart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button