fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Nederland ontvangt eerste nieuwe Chinook helikopter van Boeing

Boeing heeft eerder deze week op de productiefaciliteit van Boeing in Philadelphia de eerste van veertien nieuwe CH-47F Chinook helikopters aan Nederland afgeleverd . Dit meldt Boeing in een persbericht.

Nederland heeft bij Boeing nieuwe transporthelikopters besteld, ter vervanging van de oudste Chinooks. Tussen 1995 en 1998 ontving Nederland dertien CH-47D helikopters, waarvan er twee verloren zijn gegaan in Afghanistan. De overgebleven elf worden de komende jaren vervangen door veertien CH-47F Chinooks van de allermodernste versie.

Opleiding

Nederland ontving tussen 2012 en 2014 al zes CH-47F’s van een oudere versie. Deze helikopters worden op dit moment in Fort Hood (Texas) gebruikt voor de opleiding van Nederlandse helikopterbemanningen. Op termijn worden deze zes toestellen gemoderniseerd en op dezelfde standaard gebracht als de rest van de CH-47F-vloot.

Aanwinst

De nieuwe CH-47F’s zullen in 2020 en 2021 worden afgeleverd. “De Chinook helikopter is een vitale aanwinst voor onze missies. De aflevering binnen de gestelde tijd ondersteunt absoluut onze operationele planning. Alle hulde voor het Boeing personeel vanwege hun doorlopende inzet om dit mogelijk te maken, in deze moeilijke tijd. En hulde voor de officials van het Amerikaanse leger die hebben geholpen om ons op het goede spoor te houden.”, lichtte de Nederlandse luchtmachtkolonel Koen van Gogh toe in het persbericht. Wanneer de eerstvolgende nieuwe Chinook zal ontvangen, is nog onduidelijk. Vanwege de corona-uitbraak in Amerika heeft Boeing de komende weken alle activiteiten op de faciliteit in Philadelphia stilgelegd.

Bestel nu deze afscheidskalender van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een afscheidskalender van de KLM Boeing 747. Exclusief verkrijgbaar bij Up in the Sky voor €17,95 inclusief gratis verzending. Voor €4 extra krijg je er een retro sleutelhanger bij!

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button