fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

F-15QA vliegt voor het eerst

De F-15QA heeft een succesvolle eerste vlucht uitgevoerd. QA staat voor Qatar Advanced. Dat land heeft er in 2017 36 besteld, welke in 2021 geleverd worden.

Vlucht

De eerste vlucht werd uitgevoerd vanaf Lambert International Airport in St. Louis. Het vliegtuig heeft negentig minuten gevlogen en volgens Boeing was de test succesvol. “Deze succesvolle eerste vlucht is een belangrijke stap in het voorzien van de Qatarese luchtmacht van een vliegtuig met het beste bereik en laadvermogen in zijn klasse”, zegt Prat Kumar, vicepresident van Boeing en programmamanager van de F-15.

Test

Tijdens de test – onder leiding van Boeing testpiloot Matt Giese – werd een missiechecklist opgesteld om de mogelijkheden van het toestel te testen. Zo bewees de F-15 volgens de bouwer zijn wendbaarheid bij de verticale start en door de 9G te bereiken. Ook de controles van systemen als de vliegtuigelektronica en de radar waren succesvol. Een testteam dat de data monitorde, bevestigde dat het vliegtuig volgens plan had gepresteerd.

Technologie

De F-15QA moet nieuwe technologieën bieden zoals fly-by-wire flight controls, een digitale cockpit, gemoderniseerde sensoren, radar en mogelijkheden voor elektronische oorlogsvoering. Verder moet de missiecomputer sneller werken en de betrouwbaarheid is volgens Boeing verhoogd, alsmede de duurzaamheid en onderhoudbaarheid.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button