fbpx
Air France-KLMFinancieelKLMNieuwsNL Nieuws

Kritiek op KLM wegens verhoging bonus: ‘onverstandig’

KLM krijgt vanuit onder meer de politiek veel kritiek op de geplande verhoging van het bonusplafond van topman Pieter Elbers. Het beleid moet gelijk worden getrokken met dat van Air France-KLM, en geldt in ieder geval niet voor dit jaar.

Bonus

De variabele beloning van Elbers, ceo van KLM, zou volgens het voorstel omhoog moeten naar 100 procent van zijn salaris. Op dit moment bedraagt deze beloning maximaal 75 procent van zijn salaris. KLM geeft wel aan dat er dit jaar in elk geval geen bonus zal worden uitgekeerd vanwege de coronacrisis. Momenteel verliest Air France-KLM zo’n 25 miljoen euro per dag.

Gelijk aan Air France-KLM

Volgens KLM is eerder al afgesproken het beloningsbeleid gelijk te trekken met dat van Air France-KLM. Op dit moment kan Ben Smith, ceo van Air France-KLM, bijvoorbeeld een bonus ontvangen die oploopt tot 150 procent van zijn jaarsalaris. Smith liet ee

Kritiek

De geplande verhoging levert KLM veel kritiek op, onder meer omdat de maatschappij eerder aankondigde de flexcontracten van 1500 tot 2000 werknemers niet te verlengen. Verder is ook de uitkering van de winstdeling aan het personeel uitgesteld en worden de vaste salarissen voor de directie in 2020 niet verhoogd. Ook wordt er geen dividend uitgekeerd. Minister Hoekstra van Financiën is niet voor de geplande verhoging. Het ministerie heeft laten weten dat het het verhogen van bonussen op dit moment ‘onverstandig’ vindt, en het dat KLM volgende week op de aandeelhoudersvergadering ook zal laten weten. De Nederlandse overheid houdt een belang van 14 procent in moederbedrijf Air France-KLM.

Het voorstel zal volgende week tijdens de aandeelhoudersvergadering worden besproken. Momenteel wordt ook nog onderhandeld over verdere overheidssteun aan de luchtvaartmaatschappijen:

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Sytse Sijbesma

Hoofdredacteur en algemeen directeur van Up in the Sky. Sytse studeert Fiscaal Recht en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is van jongs af aan gepassioneerd over ruimtevaart en commerciële, zakelijke en recreatieve luchtvaart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button