fbpx
AirbusNieuwsProfessionalVliegtuigen

Airbus A330-800 ontvangt EASA certificering voor ETOPS 285 minuten

De A330-800 heeft goedkeuring gekregen van EASA voor de zogenoemde Extended-range Twin-engine Operations (ETOPS) ‘beyond 180 minutes’ diversion time. Dit betekent voor het toestel dat het boven bijvoorbeeld water een kortere route kan vliegen. Hierdoor kunnen met het maximale vliegbereik van 15.093 kilometer meer vliegvelden rechtstreeks aangevlogen worden.

Afstand

De goedkeuring omvat de ‘ETOPS 285 minuten’. Dit voorkomt dat voor de vliegveiligheid er niet 2000 nautische mijl (ongeveer 3704 kilometer) hoeft te worden omgevlogen. Met ETOPS 180 minuten moet je uiterlijk binnen drie uur een vliegveld kunnen bereiken als er één motor uitvalt. Bij ETOPS 285 minuten is dat vier uur en 45 minuten.

A330-900

Airbus verwacht deze goedkeuring binnenkort ook van de Amerikaanse Federal Aviation Administration. De grotere versie van de -800, de A330-900, ontving in januari 2019 de ETOPS-goedkeuring.

Type

De A330-800 ontving in februari dit jaar de typecertificering van zowel EASA als de FAA. Zowel de -800 als de -900 bevatten allebei Rolls-Royce Trent 7000-motoren, een nieuwe 3D-geoptimaliseerde vleugel met grotere spanwijdte en lichtere composietmaterialen en nieuwe wingtip Sharklets, aldus Airbus.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button