AirbusNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Airbus A330-800 ontvangt EASA certificering voor ETOPS 285 minuten

De A330-800 heeft goedkeuring gekregen van EASA voor de zogenoemde Extended-range Twin-engine Operations (ETOPS) ‘beyond 180 minutes’ diversion time. Dit betekent voor het toestel dat het boven bijvoorbeeld water een kortere route kan vliegen. Hierdoor kunnen met het maximale vliegbereik van 15.093 kilometer meer vliegvelden rechtstreeks aangevlogen worden.

Afstand

De goedkeuring omvat de ‘ETOPS 285 minuten’. Dit voorkomt dat voor de vliegveiligheid er niet 2000 nautische mijl (ongeveer 3704 kilometer) hoeft te worden omgevlogen. Met ETOPS 180 minuten moet je uiterlijk binnen drie uur een vliegveld kunnen bereiken als er één motor uitvalt. Bij ETOPS 285 minuten is dat vier uur en 45 minuten.

A330-900

Airbus verwacht deze goedkeuring binnenkort ook van de Amerikaanse Federal Aviation Administration. De grotere versie van de -800, de A330-900, ontving in januari 2019 de ETOPS-goedkeuring.

Type

De A330-800 ontving in februari dit jaar de typecertificering van zowel EASA als de FAA. Zowel de -800 als de -900 bevatten allebei Rolls-Royce Trent 7000-motoren, een nieuwe 3D-geoptimaliseerde vleugel met grotere spanwijdte en lichtere composietmaterialen en nieuwe wingtip Sharklets, aldus Airbus.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/