fbpx
MilitairNieuwsProfessional

‘Duitse defensie-minster bestelt Super Hornets bij Boeing’

De Duitse minister van Defensie, Annegret Kramp-Karrenbauer, heeft vorige week de Amerikaanse regering formeel op de hoogte gesteld van het voornemen om bij Boeing Super Hornet gevechtsvliegtuigen te gaan bestellen. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.

Vervanging

Volgens Der Spiegel heeft Kramp-Karrenbauer in een e-mail aan haar Amerikaanse collega Esper geschreven, dat Duitsland 30 F/A-18 Super Hornets wil aanschaffen. Deze toestellen dienen als vervanging voor een deel van de vloot Tornado-bommenwerpers van de Duitse luchtmacht. Daarnaast zullen vijftien E/A-18G Growlers worden gekocht.

Compromis

Eerder schreven Duitse media al dat de Duitse luchtmacht van plan was om 90 extra Typhoons aan te schaffen, deels als opvolger van de Tornado en deels om de oudste Typhoons van de Duitse luchtmacht te vervangen. Daarnaast worden dus Amerikaanse Boeing F/A-18E/F Super Hornets en EA-18G Growlers gekocht. De keuze voor Europese én Amerikaanse toestellen lijkt een compromis om zoveel mogelijk partijen tevreden te stellen.

Nucleair

De Tornado is onder meer verantwoordelijk voor de NAVO-taak van nucleaire bommenwerper. De Typhoon is hiervoor nog niet gecertificeerd, vandaar dat ook Super Hornets worden aangeschaft. Toch is de SPD-coalitiepartner volgens het Duitse weekblad om meerdere redenen niet zo blij met dit besluit. Om te beginnen zou de SPD niet door Kramp-Karrenbauer vooraf zijn geïnformeerd. Verder wil de SPD liever geen vliegtuigen uit het land van Trump kopen. Een deel van de SPD-achterban zou sowieso van de nucleaire NAVO-taak afwillen.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button