fbpx
DuurzaamheidNieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol Airport

Schiphol start proef met duurzaam taxiën | Video

Schiphol en partners zijn een proef gestart met duurzaam taxiën. Hierbij worden vliegtuigen naar de start- of landingsbaan gebracht door een Taxibot. Zo kunnen de vliegtuigmotoren tijdens het taxiën het grootste gedeelte uit blijven.

Partners

Schiphol doet deze proef samen met Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Corendon Dutch Airlines, KLM, Transavia, EasyJet en afhandelaren Dnata en KLM Ground Services. De testen zijn begonnen door een leeg Corendon vliegtuig naar diverse startbanen te slepen. Bij succes wordt de proef in een volgende fase voortgezet met operationele vliegtuigen.

©Schiphol

Taxibot

De taxibot komt van Smart Airport Systems. Er zijn er momenteel tien van op de wereld. Het sleepvoertuig wordt aangedreven door een hybride combinatie van elektrische en-diesel motoren en verbruikt tijdens het taxiën 95 procent minder brandstof dan vliegtuigmotoren zouden doen. Omdat motoren enkele minuten moeten opwarmen voor vertrek, verwacht Schiphol een totale besparing van 50 tot 85 procent op het brandstofverbruik tijdens het taxiën. In de testfase wordt gemeten wat de besparing in de praktijk is en daarmee uitstootreductie op Schiphol kan worden. Op Schiphol taxiën vertrekkende vliegtuigen gemiddeld veertien minuten en aankomende vliegtuigen negen.

©Schiphol

Studie

De proef duurt tot en met juni en is onderdeel van een haalbaarheidsstudie naar duurzaam taxiën op Schiphol. Met deze studie wordt onderzocht hoe duurzaam taxiën in te passen is in de dagelijkse operatie, of het op grote schaal kan en hoe en op welke termijn de transitiefase zou kunnen zijn. Deze haalbaarheidsstudie is naar verwachting in het najaar van 2020 afgerond.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button