fbpx
AirlinesCoronavirusEditors choiceFinancieelNaast het nieuws

Alitalia wordt in juni genationaliseerd en vertrekt mogelijk uit SkyTeam

De Italiaanse regering zal luchtvaartmaatschappij Alitalia in juni volledig nationaliseren. Dat heeft minister Patuanelli van Economische Ontwikkeling aangekondigd.

Nieuwe maatschappij

In juni zal door de Italiaanse regering een nieuw bedrijf worden opgestart waarin Alitalia wordt ondergebracht. “Het nieuwe Alitalia zal beginnen met een vloot van meer dan 90 vliegtuigen,” zei Patuanelli. Momenteel bestaat de vloot van Alitalia nog uit 113 vliegtuigen. Volgens de minister kan Alitalia dankzij de nationalisering effectief concurreren op het moment dat de luchtvaartsector weer zal herstellen.

SkyTeam

De toekomst van de Italiaanse maatschappij binnen SkyTeam is onzeker. Italiaanse media melden dat de toekomst van het bedrijf volgens de minister mogelijk niet meer binnen de SkyTeam-alliantie ligt. De codeshare-overeenkomst met Delta loopt eind mei af. De minister geeft aan dat het nieuwe bestuur van de maatschappij zich zal buigen over de vraag of het de overeenkomst in stand wil houden, of dat gekeken wordt naar een andere alliantie. Daarbij zou naar verluidt in de richting van Lufthansa, en daarmee Star Alliance, worden gekeken. Lufthansa liet vorig jaar al doorschemeren interesse te hebben in een samenwerking met de Italianen.

Eerder werd al bekend dat de Italiaanse overheid van plan was de maatschappij te nationaliseren. Tot nu toe zijn de inkomsten voor Alitalia in 2020 al gedaald met 87,5 procent.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Sytse Sijbesma

Hoofdredacteur. Sytse studeert sinds 2018 Fiscaal Recht alsmede Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is van jongs af aan gepassioneerd over ruimtevaart en commerciële, zakelijke en recreatieve luchtvaart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button