AirlinesCoronaCorona gevolgen maatschappijenEditors choiceFinancieelIndustrieOverig nieuwsOvernamesTrans-Atlantisch

Alitalia wordt in juni genationaliseerd en vertrekt mogelijk uit SkyTeam

De Italiaanse regering zal luchtvaartmaatschappij Alitalia in juni volledig nationaliseren. Dat heeft minister Patuanelli van Economische Ontwikkeling aangekondigd.

Nieuwe maatschappij

In juni zal door de Italiaanse regering een nieuw bedrijf worden opgestart waarin Alitalia wordt ondergebracht. “Het nieuwe Alitalia zal beginnen met een vloot van meer dan 90 vliegtuigen,” zei Patuanelli. Momenteel bestaat de vloot van Alitalia nog uit 113 vliegtuigen. Volgens de minister kan Alitalia dankzij de nationalisering effectief concurreren op het moment dat de luchtvaartsector weer zal herstellen.

SkyTeam

De toekomst van de Italiaanse maatschappij binnen SkyTeam is onzeker. Italiaanse media melden dat de toekomst van het bedrijf volgens de minister mogelijk niet meer binnen de SkyTeam-alliantie ligt. De codeshare-overeenkomst met Delta loopt eind mei af. De minister geeft aan dat het nieuwe bestuur van de maatschappij zich zal buigen over de vraag of het de overeenkomst in stand wil houden, of dat gekeken wordt naar een andere alliantie. Daarbij zou naar verluidt in de richting van Lufthansa, en daarmee Star Alliance, worden gekeken. Lufthansa liet vorig jaar al doorschemeren interesse te hebben in een samenwerking met de Italianen.

Eerder werd al bekend dat de Italiaanse overheid van plan was de maatschappij te nationaliseren. Tot nu toe zijn de inkomsten voor Alitalia in 2020 al gedaald met 87,5 procent.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Sytse Sijbesma

Redacteur. Van jongs af aan gepassioneerd over ruimtevaart en commerciële, zakelijke en recreatieve luchtvaart. Studeert naast het schrijven voor Up in the Sky Fiscaal Recht en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close