fbpx
Air France-KLMAirlinesCoronavirusEditors choiceKLMNaast het nieuwsNL NieuwsTransavia

Nederland schiet KLM te hulp met 2 tot 4 miljard euro

Vrijdagavond hebben minister Hoekstra van Financiën en minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een persconferentie de eerste details over het kabinetsvoornemen om de KLM te steunen bekendgemaakt.

Steun

Het voornemen van het kabinet is om de KLM te steunen met 2 tot 4 miljard euro in de vorm van garantstellingen en leningen. Naar waarschijnlijkheid zal Transavia, als volledige dochter van de KLM, ook gebruik kunnen maken van de steun. Eerder op de vrijdagavond maakte de Franse regering bekend dat ook Air France steun zal ontvangen. De luchtvaartmaatschappij zal een lening ontvangen van 4 miljard euro en nog eens 3 miljard euro ontvangen aan directe staatssteun.

Voorwaarden

Tegenover de staatssteun zou staan dat de KLM geluidshinder, nachtvluchten en CO-2 uitstoot zal moeten inperken. De Nederlandse overheid is nog in gesprek met de KLM, Air France-KLM, De Franse staat en de Europese Commissie over hoe de staatssteun er precies uit moet komen te zien. De exacte voorwaarden omtrent de steun zullen binnenkort bekend worden gemaakt.

Geen bonussen

Minister Hoekstra maakte bekend dat de KLM, zolang het bedrijf staatssteun ontvangt, geen bonussen of dividend mag uitkeren. Ook zal er geen sprake zijn van winstdeling. Deze regel geldt ook voor andere bedrijven die bovenop de al bestaande regelingen nog extra staatssteun ontvangen.

Economisch belang

Het kabinet heeft de afgelopen weken al meermaals laten weten dat het alles op alles zou zetten om de KLM overeind te houden. Minister Hoekstra heeft aangegeven dat de KLM en daarmee samenhangende bedrijven, waaronder Schiphol, van vitaal belang zijn voor de Nederlandse economie. De minister sprak van een ‘domino-effect’ dat kan intreden als de KLM zou omvallen. Het wegvallen van de KLM zou als gevolg hebben dat er 40 procent minder vluchten uitgevoerd worden vanaf Schiphol. Daarmee verliest Nederland veel belangrijke directe verbindingen met de rest van de wereld. Hoekstra gaf daarbij aan dat het omvallen van de KLM ook gevolgen heeft voor de bedrijvigheid op en om Schiphol, bedrijven en toerisme in Nederland. In totaal zijn er in deze sectoren 114.000 banen direct gemoeid met de bereikbaarheid van Nederland via de lucht. “We kunnen het ons niet veroorloven om zo’n essentiële schakel kwijt te raken”, aldus minister Van Nieuwenhuizen.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Florimond de Rooy

Redacteur. Florimond heeft een passie voor luchtvaart en is al van jongs af aan actief in de general aviation. Naast zijn werkzaamheden bij Up in the Sky studeert Florimond aan de Universiteit Leiden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button