fbpx
Groningen AirportInnovatieLiefhebberNieuwsNL NieuwsProfessional

Groningen Airport test baaninspectie met drones

Groningen Airport Eelde test of het mogelijk is om met drones een baaninspectie uit te voeren op het luchthaventerrein. Omdat het vliegverkeer vanwege corona grotendeels stil ligt, is het nu mogelijk om de testvluchten uit te voeren.

Test

Tijdens het experiment wordt gekeken of de drones geschikte data kunnen verzamelen over de (onderhouds)staat van de start- en landingsbaan. De testvlucht wordt uitgevoerd in samenwerking met Stichting Dronehub GAE en haar partners Vliegend.nl en OmniDrones Aerial Services.

┬ęGroningen Airport Eelde

Innovatie

”Wij vinden het als luchthaven relevant om een bijdrage te leveren aan innovatieve idee├źn. We onderzoeken graag de mogelijkheden die drones bieden voor ons als luchthaven en pionieren graag voor luchthavens wereldwijd. Deze test is een mooie stap richting de toekomst van onbemande luchtvaart”, aldus Andries Poelstra, Airport Manager Groningen Airport Eelde.

┬ęGroningen Airport Eelde

Drone

Tijdens het experiment wordt er een geavanceerde multirotor drone met camera ingezet. ”We verzamelen de data door middel van een hogeresolutiecamera. Met die gegevens kunnen we de baan centimeter voor centimeter inspecteren vanaf de laptop”, zegt Egebert Swierts, business developer Stichting Dronehub GAE.

┬ęGroningen Airport Eelde

Implementatie

Momenteel wordt de baaninspectie nog uitgevoerd met rijvoertuigen. Afhankelijk van de test wordt de baaninspectie met een drone mogelijk in de toekomst daadwerkelijk ge├»mplementeerd. “Wanneer er uit deze testen blijkt dat er substanti├źle voordelen te behalen zijn voor Groningen Airport Eelde, lijkt het ons een denkbaar scenario”, aldus Swierts.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator m├ęt 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button