fbpx
AirbusAirlinesBoeingEditors choiceEmbraerFoto-artikelInnovatieNieuws

American Airlines neemt afscheid van alle 767’s en E190’s

American Airlines heeft definitief afscheid genomen van al haar Boeing 767’s en Embraer E190’s. Er komen nog meer uitfaseringen aan van onder meer de 757 en de A330.

Pensioen

Het afscheid van de Boeing 767’s is voor American het einde van een tijdperk. De 767-300ER’s, waarvan er nog 17 vlogen, hebben sinds 1988 deel van haar vloot uitgemaakt. Het toestel werd veelal op trans-Atlantische routes ingezet, maar vloog daarnaast ook af en toe binnenlandse vluchten en routes naar Hawaï en Latijns-Amerika.

De Embraer E190’s kwamen in 2006 bij de vloot van US Airways. Deze maatschappij ging op in American Airlines, dus de Embraer’s kwamen in 2013 daadwerkelijk onder de vlag van American te vliegen. Begin dit jaar had de maatschappij van dit type nog 20 toestellen in dienst. Deze vlogen vooral op binnenlandse routes, waaronder routes van American Airlines Shuttle.

Uitfasering

De komende maanden zullen er nog meer vliegtuigen van American vervroegd met (vervroegd) pensioen gaan. De maatschappij wil op deze manier sneller kosten besparen en zich richten op de nieuwste generatie, zuinigere vliegtuigen.

De Boeing 757-200’s zullen binnenkort worden uitgefaseerd. Van het type vlogen begin dit jaar nog 34 toestellen. Het slanke vliegtuig vloog sinds 1987 vooral op langere binnenlandse routes en naar Hawaï. Ook vlogen de 757’s in sommige gevallen over de Atlantische Oceaan en naar Latijns-Amerika.

De Airbus A330-300’s zullen ook versneld worden uitgefaseerd. Begin dit jaar vlogen van dit type nog negen stuks. De Airbus-toestellen voegden zich in 2000 bij de US Airways-vloot, en vlogen, net als de E190’s, sinds 2013 voor American. De vliegtuigen werden voornamelijk ingezet op trans-Atlantische routes.

Tot slot zal ook afscheid worden genomen van de Bombardier CRJ200’s, die sinds 2003 voor PSA Airlines vliegen. Begin dit jaar waren er nog 19 CRJ200’s van PSA te zien, te herkennen aan de American Eagle-livery. De Bombardier’s vlogen vanaf American’s hubs op binnenlandse routes langs de oostkust.

Hieronder een kleine foto-compilatie van een aantal uitgefaseerde en uit te faseren vliegtuigen:

Foto’s:
© Maurits Vink
© Anna Zvereva/Wikimedia
© Matt Hinsta
© Aero Icarus/Wikimedia
© Cory W. Watts

Sytse Sijbesma

Hoofdredacteur en algemeen directeur van Up in the Sky. Sytse studeert Fiscaal Recht en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is van jongs af aan gepassioneerd over ruimtevaart en commerciële, zakelijke en recreatieve luchtvaart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button