fbpx
Air France-KLMColumnColumn GoofFinancieelKLMLiefhebberNaast het nieuwsOpinie

Wie betaalt bepaalt | Column Goof

U hebt het vast meegekregen: de politiek wil in ruil voor miljarden allerlei eisen stellen aan de KLM.

Bijvoorbeeld wannéér er gevlogen wordt (niet ’s nachts). En waarheen er gevlogen wordt (geen pretbestemmingen).

Er moet zelfs afscheid genomen worden van de Fransen, las ik.  

Ik zeg: wie betaalt bepaalt. De politiek is niet gericht op winstmaximalisatie. Die heeft andere doelen.

Als ik mijn buurman 20.000 euro leen om zijn huis te verbouwen, zou ik in de voorwaarden kunnen opnemen dat hij de bovenste verdieping isoleert, waar zijn veertienjarige zoon elke avond keiharde beatmuziek draait. Wat is daar vreemd aan?

De bank stelt dit soort eisen niet. Ga daar maar heen, als je geld nodig hebt, zou ik zeggen. Die bank interesseert het alleen dat je rente betaalt en ooit weer aflost. Krijg je het daar niet, dan moet je je helaas inmenging in je affaires accepteren.

Aanpalend probleem: hier op het vliegveld zitten tien kleine ondernemers al jaren te ploeteren tegen een submodaal inkomen. Ze rijden in tweedehands Golfjes en drinken automatenkoffie.

In de kroeg zitten ze aan de stamtafel met vijf Teugenezen die ze al kennen vanaf hun zweefvliegjeugd, maar die aan dit Playmobil-vliegveldje ontsnapt zijn, en nu de wereld rondvliegen in glanzende airliners, in dure hotels verblijven en komen voorrijden in tamelijk nieuwe BMW’s.

Voor die kleine ondernemers is er geen subsidie. Want hun bezigheden zijn namelijk niet totáál onmogelijk door corona, heb ik begrepen. Maar ze moeten wel BTW en omzetbelasting blijven betalen.

Ik wil geen verdeeldheid zaaien, maar wie geeft wie straks nou eigenlijk een rondje, als café ‘De Take Off’ weer open gaat?

Goof Bakker
[email protected]

Additional facts

Een van mijn discussievrienden, ATPL en Drs., heeft zich net aangemeld hier bij Up in the Sky en gaat wat langere opiniërende stukken voor dit prachtmedium schrijven. U wordt nadrukkelijk uitgenodigd om te reageren.

Een proeflezer reageert: als de dochter van je buurman met een bijzondere ziekte voor behandeling naar Amerika moet, en je de wanhopige man daarvoor 20.000 euro leent, maar daar voor wel eist dat ie z’n regelmatig blaffende hond laat afmaken, dan ben je een lul. Er loopt ergens een grens. 

Flink wat proeflezers vallen over de piloten die om belastingtechnische redenen op papier in Spanje wonen; dat is wel een duidelijk pijnpuntje.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button