fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Airbus maakt bijtankbuis afneembaar

Airbus is bezig met het ontwikkelen van een afneembare bijtankbuis voor de A330 MRTT tankvliegtuigen. Dit meldt AviationWeek.

Uitgesteld

De Airbus A330 MRTT is het type tankvliegtuig dat de Nederlandse KDC-10 tanker gaat vervangen. Samen met vijf Europese landen heeft Nederland acht A330’s in bestelling, waarvan de eerste in juni zou worden gepresenteerd op de vliegbasis Eindhoven. Vanwege de coronacrisis is deze ceremonie uitgesteld tot een later tijdstip. Uiteindelijk zullen vijf van de acht toestellen worden gestationeerd op Eindhoven, de overige drie krijgen de luchthaven Keulen-Bonn als thuisbasis.

De staart van de KDC-10 met de beweegbare bijtankbuis © Remco de Wit

Transport

De A330’s worden niet alleen als tanker ingezet, vandaar ook de aanduiding MRTT: Multi Role Tanker Transport. Vervoer van vracht, passagiers en patiënten (‘medical evacuation’) zijn taken waar de toestellen ook voor zullen worden ingezet. Het MMF consortium, waar Nederland deel van uitmaakt, heeft nu aan Airbus gevraagd om de bijtankbuis afneembaar te maken.

Flexibel

Volgens Airbus zal de MRTT vloot met een afneembare buis flexibeler worden. Zonder het gewicht van de bijtankbuis, kan brandstof worden bespaard bij het uitvoeren van transportvluchten. Als de buis tijdelijk wordt verwijderd, worden de brandstofleidingen afgedopt en de plaats van de buis afgedekt.

Onderhandelingen

OCCAR, een Europese organisatie voor aankoop van defensiematerieel, schreef eerder al op haar website dat er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een flexibeler, afneembaar tanksysteem. Ook zijn er onderhandelingen gaande over de aanschaf van een negende tankvliegtuig. Naast de bestelling voor acht toestellen, was er al een optie op nog eens drie exemplaren.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button