fbpx
737 MAXAirlinesBoeingEditors choiceFinancieelNieuwsVeiligheid

Boeing betaalt GOL 412 miljoen dollar compensatie voor 737 MAX

Het Braziliaanse GOL Airlines zei woensdag 412 miljoen dollar aan compensatie van Boeing te krijgen voor het aan de grond staan van de 737 MAX.

Compensatie

Het bedrag van (omgerekend) ruim 380 miljoen dollar dat Boeing aan GOL over zal maken is bedoeld ter compensatie voor het aan de grond staan van de 737 MAX-toestellen. De vliegtuigen hebben inmiddels al ruim een jaar niet meer gevlogen. De compensatie biedt voor andere maatschappijen een referentiepunt. Bij GOL is het bedrag meer dan welkom in het licht van de coronacrisis: de maatschappij gaf eerder aan 80 procent van haar omzet te hebben verloren. Het bedrijf heeft in totaal meer dan 100 737 MAX-toestellen besteld, waarvan een aantal geannuleerd zijn. Daarnaast heeft GOL aangegeven de komende twee jaar geen nieuwe bestellingen bij Boeing meer te plaatsen.

Incidenten

De 737 MAX-toestellen werden vorig jaar verplicht aan de grond gezet na twee dodelijke ongelukken met het toestel. Inmiddels zijn er veel problemen in het type ontdekt en werden Boeing en de FAA onlangs schuldig bevonden aan de ongelukken in een onderzoeksrapport van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden:

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Sytse Sijbesma

Hoofdredacteur. Sytse studeert sinds 2018 Fiscaal Recht alsmede Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is van jongs af aan gepassioneerd over ruimtevaart en commerciële, zakelijke en recreatieve luchtvaart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button