CoronaCorona gevolgen maatschappijenCorona impact passagiersEditors choiceFrequente reizigerKLMNL nieuwsOverig nieuwsTransavia

Europese wet reisvouchers wordt toch weer gehandhaafd door ILT

De Europese verordening 261/2004 die bepaalt dat reizigers recht hebben op een cash refund bij een geannuleerde vlucht, moet weer gehandhaafd worden door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een Kamerbrief.

Cash

Dit betekent dus dat klanten van Nederlandse maatschappijen alsnog de keuze moeten krijgen om een cash refund aan te vragen. “Gelijktijdig met de mededeling heeft de Commissie aangegeven lidstaten een brief te zullen sturen waarin wordt gevraagd hoe lidstaten de aanbevelingen gaan overnemen. Vanwege het standpunt van de Europese Commissie heb ik besloten om de aanwijzing aan de ILT in te trekken”, aldus Van Nieuwenhuizen.

Recht op terugbetaling

Op 30 maart gaf Van Nieuwenhuizen de aanwijzing om de Verordening niet te handhaven vanwege de uitzonderlijke situatie. “Dat kon ik doen op grond van de Regeling vaststelling Aanwijzingen inzake de rijksinspecties. De aanwijzing luidde om t/m 30 juni niet te handhaven op de verplichting tot terugbetaling binnen zeven dagen onder artikel 8, eerste lid, onderdeel a van de verordening als een luchtvaartmaatschappij stelselmatig voornoemd artikel overtreedt door in plaats daarvan vouchers uit te geven. Het recht op terugbetaling veranderde niet door deze aanwijzing, en dat heb ik expliciet genoemd.”

Aanbevelingen

De Europese Commissie heeft woensdag ook enkele aanbevelingen gedaan om de vouchers aantrekkelijker te maken. De minister zegt die aanbevelingen te steunen en er reeds bij maatschappijen op te hebben aangedrongen. Eén van de aanbevelingen die de Commissie deed is bescherming tegen faillissement van de luchtvaartmaatschappij. De minister is het hiermee eens en ziet het liefst een Europees garantiefonds. Ook doet Van Nieuwenhuizen opnieuw een beroep op passagiers om ‘indien het voor hen financieel niet bezwaarlijk is, de vouchers die luchtvaartmaatschappijen aanbieden te accepteren.’

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/