fbpx
CoronavirusNaast het nieuws

Luchtvaartvouchers: 32 airlines vergeleken

Liefst geven airlines bij annuleringen geen restitutie, maar een tegoedbon. Veel airlines verleiden hun passagiers op creatieve manieren om voor die optie te kiezen. Up in the Sky zet het beleid van 32 maatschappijen op een rij.

Verleiden

Wanneer een luchtvaartmaatschappij een vlucht annuleert, hebben passagiers vaak recht op restitutie. Maar om geld in kas te houden, proberen veel airlines hun passagiers te verleiden om een voucher of vluchtkrediet te accepteren. Soms doen ze dat door die optie aantrekkelijker te maken dan restitutie. 

Recht of keus? 

Passagiers waarvan de vliegreis zou beginnen in de Europese Unie, IJsland, Israel, Noorwegen, de Verenigde Staten of Zwitserland hebben bij annulering door de airlines altijd de keus tussen restitutie, reizen met een andere airline of vliegen op een andere dag. Dat geldt ook voor passagiers die zouden vliegen met een airline die geregistreerd is in een van deze landen. Geld terug is voor hen dus een recht en een voucher een keus. Zo’n voucher is riskanter en beperkter in gebruik: in de regel tijdelijk geldig, niet overdraagbaar, niet te gebruiken voor vluchten van andere airlines en waardeloos bij faillissement. Deze luchtvaartmaatschappijen maken hun vouchers toch een aantrekkelijke optie: 

airBalticVoucher met €20 extra waarde (per enkele reis)
Air FranceVoucher met 15% extra waarde
AlitaliaIndien geboekt vanaf 1 mei 2020: voucher met €15 – €60 extra waarde
easyJetKeus tussen voucher met €5 extra waarde (per enkele reis), £5 tegoed voor eten of drinken aan boord (per enkele reis) óf gratis inchecken van handbagage (per enkele reis)
Etihad Voucher met $40 – $400 extra waarde en 2500 tot 5000 mijlen voor het loyaliteitsprogramma
KLMVoucher met 15% extra waarde
LOT Polish AirlinesKeus tussen overdraagbare voucher, vliegen op een andere datum plus een kortingsbon van 30% voor een volgende boeking óf omboeken naar een andere bestemming met €44 korting
Lufthansa€50 extra tegoed (indien nieuwe boeking voor 1 september 2020 wordt gemaakt voor een nieuwe vlucht in 2020)
NorwegianVoucher met 20% extra waarde
Qatar AirwaysVoucher met 10% extra waarde
Singapore Airlines Voucher met €49 tot €130 extra waarde
SWISS €50 extra tegoed (indien nieuwe boeking voor 1 september 2020 wordt gemaakt voor een nieuwe vlucht in 2020)
TAP Air Portugal Keus tussen datum wijzigen (indien geboekt voor 15 mei en reis voor 30 september) met €25 tot €100 korting óf een voucher met 20% extra waarde
Turkish AirlinesKeus tussen voucher met 15% extra waarde of mijlen voor het loyaliteitsprogramma
Wizz Air Voucher met 20% extra waarde

Restitutie

Bij deze airlines kun je kiezen tussen volledige restitutie en een voucher ter hoogte van het oorspronkelijke ticket: American Airlines, Austrian Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Delta, Emirates, Garuda Indonesia, Finnair, Ryanair, SAS & United.

Tegendraads

Tegen de Europese regels in geven deze airlines, afgaande op de informatie op hun website, geen restitutie aan wanneer zij vluchten annuleren: Air Europa, Corendon, Iberia Express, Vueling, Transavia & TUI Fly.

Daan Vermeer

Redacteur / fotograaf. Daan vliegt sinds 2008, met camera, naar alle uithoeken van de wereld om daar reisreportages te maken. Zijn werk kom je behalve op Up in the Sky onder andere tegen in National Geographic Traveler, het FD en Zin.

Gerelateerde artikelen

Back to top button