fbpx
ColumnColumn GoofLiefhebberNaast het nieuwsOpinie

The right stutter | Column Goof

Precies gisteren is ze overleden, Annie Glenn, de vrouw van John. Ze was honderd jaar oud.

Als je haar wilt gedenken, bekijk dan even de beroemde scene uit The Right Stuff.

Het is het hoogtepunt van de race om de ruimte. Joeri Gagarin is de eerste geweest. John Glenn heeft net ternauwernood wéér een riskant vliegexperiment overleefd. Maar hij moet nog de ruimte in, terwijl de onbemande proefraketten de ene-na-de-andere ontploffen op hun platforms.

Vice-president Lyndon Johnson zit in een limousine voor Glenns huis, en eist diens vrouw te spreken. Hij wil goeie sier maken met de PR. Cowboyhoed en al. Ze weigert.

Het wordt een rel. Johnson dreigt Glenn van de missie af te halen, maar zijn technische crew weigert de fantastische kandidaat Glenn te laten vallen.

Who else? Wie durft dit? Wie kan dit?”, vragen de techneuten aan de NASA-bobo, die ziedend is dat Glenn deze gouden PR-kans laat schieten.

Het resultaat: Glenn vloog als eerste rondjes om de aarde, en zijn vrouw sprak nooit met de president.

Ze groeide wel uit tot een icoon voor alle stotterende Amerikanen.

Goof Bakker

Additional facts

Proeflezer Joeri, die zelf een succesvolle stotterpraktijk heeft verduidelijkt een en ander: “Mevrouw Glenn koos er voor om met haar handicap niet in de openbaarheid te treden. Wij gaan er juist van uit dat je je op geen enkele wijze moet laten belemmeren door je beperking om in de openbaarheid te treden, en het gesprek aan te gaan”. By the way, proeflezer Joeri heeft ook nog een bekende internetsite, samen met vriend Sander, genaamd Upinthesky.

Proeflezer en airline-piloot Harry zegt: “The balls zitten ook in de blouse…hoeven niet altijd in de broek te zitten. Ik heb nog zoveel collega‚Äôs die deze film niet kennen en/of gezien hebben. Ik geef ik ze dit als huiswerk mee!”

Proeflezer Christiaan zegt: “President of niet, dicht bij jezelf blijven. Word je ook nog eens oud mee.”

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button