fbpx
LiefhebberNieuwsRuimtevaart

Virgin Orbit lanceert eerste LauncherOne raket in het weekend

Virgin Orbit lanceert zaterdag de eerste LauncherOne raket vanaf een Boeing 747 met de naam ‘Cosmic Girl’. Mocht het weer het niet toelaten, dan wordt de lancering verschoven naar 24 of 25 mei.

Lancering

De start zal plaatsvinden vanaf Mojave Air and Space Port in Californië. Boven de Stille Oceaan, nabij San Nicolas Island, zal de raket vanaf de 747 worden gelanceerd op ongeveer 10,7 kilometer hoogte.

Ontwikkeling

Virgin Orbit heeft zo’n vijf jaar aan de LauncherOne gewerkt. “Tijdens de ontwikkeling hebben we veel testvluchten en talloze andere testen uitgevoerd met elk stukje van het systeem dat we konden testen op de grond”, zegt het bedrijf in een verklaring.

Moeilijk

“Iets van de aarde naar de ruimte lanceren is verbijsterend moeilijk”, vervolgt Virgin Orbit. “Duizenden componenten moeten allemaal functioneren zoals gepland, terwijl ze hoge energie beheersen en met ongelooflijk hoge snelheden vliegen. De constructies van het voertuig moeten robuust genoeg zijn om reizen tot 18.000 kilometer per uur aan te kunnen.”

Doel

Het doel is uiteindelijk om satellieten in te kunnen zetten voor een ‘nieuwe generatie ruimtevaartdiensten’. “Voor deze launch demo is ons doel echter om zoveel mogelijk op een veilige manier te leren en het LauncherOne-systeem te bewijzen waaraan we zo hard hebben gewerkt. We gaan zo lang als kan door met de missie. Hoe langer de LauncheOne vliegt, hoe meer gegevens we kunnen verzamelen”, aldus Virgin.

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button