De Verenigde Staten trekken zich nog dit jaar terug uit het Open Skies-verdrag dat regelt dat ongewapende surveillancevliegtuigen vrij kunnen vliegen boven 35 landen. Dat zeggen overheidsfunctionarissen op basis van anonimiteit tegen een klein aantal journalisten, meldt persbureau Reuters.
Rusland
Volgens de functionarissen wordt de terugtrekking uit het verdrag binnen zes maanden voltooid. De stap zou worden genomen nadat Rusland meerdere malen het verdrag zou hebben geschonden, volgens de VS. Daarmee zou de militaire dreiging tegen de Verenigde Staten worden vergroot. Ook zou voortzetting van deelname aan het verdrag niet langer in het belang zijn van de Verenigde Staten.
Schendingen
De schendingen van het verdrag bestaan er onder meer uit, dat Rusland geen observatievluchten toestaat boven de Russische enclave Kaliningrad en de betwiste grens tussen Rusland en Georgië. Amerika heeft vervolgens restricties toegepast op onder meer de marinehaven van Hawaii.

Voornemen
Eind vorig jaar werd al bekend dat de regering Trump had voornemen had om het Open Skies verdrag op te zeggen. De kritiek van Democratische senatoren hierop was, dat het Rusland alleen maar in de kaart zou spelen. “Terugtrekking uit het Open Skies verdrag zal de twijfel verder aanwakkeren, dat de Verenigde Staten zich niet bekommert om de veiligheid van landen als Oekraïne. De bewering van Rusland dat Amerika een onbetrouwbare partner is, wordt alleen maar bevestigd hiermee.”
Open Skies
Het Open Skies verdrag werd in 1992 door 35 landen ondertekend, waaronder ook Nederland. Met het gedeelte dat ongewapende surveillancevluchten toestaat moest wederzijds vertrouwen worden opgebouwd omdat landen op die manier kunnen controleren of wapenverdragen worden nageleefd. Amerikaanse critici van het verdrag geven aan dat Open Skies achterhaald is, omdat veel informatie ook met satellieten kan worden verzameld.