LiefhebberMilitairOverig nieuws

F-117 ‘Stealth’ vliegt – twaalf jaar na buitendienststelling

De Amerikaanse Lockheed F-117 Nighthawk, werd in 2008 buiten dienst gesteld. Toch zijn vorige week twee F-117’s duidelijk zichtbaar waargenomen, zo bericht de Amerikaanse blog TheDrive.

Pensioen

De F-117 was het eerste stealth gevechtsvliegtuig dat operationeel werd ingezet tijdens Desert Storm, de aanval op Irak in januari 1991. Twaalf jaar geleden werd het toestel officieel werd pensioen gestuurd, maar sindsdien zijn er nog af en toe vliegende F-117’s gezien.

Oefening

Vlogen de F-117’s in hun operationele dagen voornamelijk in het duister, nu zijn ze op klaarlichte dag gefotografeerd boven Los Angeles en Long Beach, Californië. Momenteel vindt er een Composite Unit Training Exercise (COMPUTEX) oefening plaats in de omgeving van het eiland van San Clemente, waar het vliegdekschip USS Nimitz aan mee doet. Dit is de meest complex geïntegreerde training voor een Carrier Strike Group voordat het wordt uitgezonden.

Oefenvijand

De waarnemingen van de F-117 lijken erop te wijzen dat het toestel de rol van oefenvijand op zich heeft genomen. Met de introductie van moeilijk waarneembare gevechtsvliegtuigen zoals de F-35, is de inzet van de Nighthawk als ‘stealth agressor’ zeer waardevol. Systemen kunnen zo getest worden en personeel getraind. In het geval van de eerder genoemde oefening met het vliegdekschip USS Nimitz, worden de F-117’s waarschijnlijk ingezet om de radarsystemen te testen.

Testen

Door het combineren van verschillende radarsystemen en sensoren, zoals die van het vliegdekschip zelf en de E-2D Hawkeye radarvliegtuigen, wordt het mogelijk gemaakt om stealth vliegtuigen te volgen, observeren en zelfs aan te vallen. Door het op deze manier te testen, wordt de bemanning van de Nimitz goed voorbereid hoe ze moeilijk waarneembare vliegtuigen kunnen detecteren. De F-117 Nighthawk blijkt zelfs twaalf jaar na haar pensioen nog een belangrijke rol te spelen en waardevolle lessen te verschaffen.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/