fbpx
CoronavirusFinancieelNaast het nieuwsProfessional

IATA: wereldwijde luchtvaartschuld kan oplopen tot 550 miljard dollar

De wereldwijde schuldenlast van de luchtvaart kan aan het eind van dit jaar opgelopen zijn tot 550 miljard dollar. Dat is een toename van bijna 120 miljard dollar ten opzichte van het begin van 2020, ofwel 28 procent. Dit blijkt uit een analyse van brancheorganisatie IATA.

Schuld

Van die toename omvat 67 miljard dollar schuld door staatsleningen (50 miljard), uitgestelde belastingen (5 miljard) en garantstellingen voor leningen (12 miljard). 52 miljard daarvan bestaat uit commerciële leningen (23 miljard), kapitaalmarktschulden (18 miljard), nieuwe operationele leases (5 miljard) en toegang tot bestaande kredietfaciliteiten (6 miljard).

Steun

Bij elkaar opgeteld hebben overheden ongeveer 123 miljard aan staatssteun uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen. Hiervan moet 67 miljard dollar worden terugbetaald. Voor salarissen is 34,8 miljard dollar uitgegeven, aan de financiering van eigen vermogen is 11,5 miljard gespendeerd en de berekening van IATA voor belastingversoepelingen komt uit op 9,7 miljard. In het tweede kwartaal verwacht de brancheorganisatie dat maatschappijen 60 miljard dollar verliezen.

Verschillen

De organisatie ziet dat er nog steeds grote verschillen zijn in de regeringen die financiële steun bieden. “De Amerikaanse regering loopt voorop met haar Cares-wet als het belangrijkste onderdeel van financiële hulp aan Noord-Amerikaanse maatschappijen, die in totaal een kwart van de jaaromzet van 2019 voor de luchtvaartmaatschappijen in de regio vertegenwoordigen”, aldus IATA.

Eigen vermogen

Het soort steun dat wordt gegeven heeft volgens IATA invloed op de snelheid en kracht van het herstel van de maatschappij. De organisatie dringt er dan ook bij regeringen op aan om te blijven kijken naar maatregelen om maatschappijen te helpen eigen vermogen aan te trekken. “Veel luchtvaartmaatschappijen hebben nog steeds dringend behoefte aan een financiële levenslijn. Voor de regeringen die nog geen steun hebben uitgedeeld, is de boodschap dat het helpen van maatschappijen om het eigen vermogen te verhogen hen in een sterkere positie voor herstel zal brengen”, zegt Alexandre de Juniac, CEO van IATA.

Bestel nu dit unieke schaalmodel van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een schaalmodel van de KLM B747-400 inclusief LED-verlichting. Het model is bijna 50cm lang, schaal 1:150. Bestel nu extra voordelig bij Up in the Sky: slechts €99,95 inclusief gratis verzending.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button