fbpx
AirlinesCoronavirusFinancieelNaast het nieuws

SAS komt in juni met plan om crisis door te komen

SAS komt komende maand met een plan om de coronacrisis door te komen. Dat zegt de maatschappij bij het bekendmaken van de resultaten over het tweede kwartaal en eerste half jaar van het fiscale jaar, waarbij veel rode cijfers werden genoteerd.

Plan

De maatschappij voert momenteel gesprekken met de belangrijkste aandeelhouders van het bedrijf over een herkapitalisatieplan om de toekomst voor SAS te waarborgen. “Elke mogelijke oplossing vereist zowel overheids- als marktparticipatie, evenals lastenverdelingsmaatregelen waarbij interne, externe en financiële belanghebbenden in het bedrijf zijn betrokken. Momenteel worden verschillende opties overwogen en we streven ernaar om in juni 2020 een plan aan de markt te presenteren”, zegt Rickard Gustafson, CEO van SAS.

Uitdagingen

Gustafson zegt er alle vertrouwen in te hebben dat als er eenmaal een plan is opgesteld, dat de huidige uitdagingen dan kunnen worden overwonnen. Dan kan er volgens hem worden gestart met de wederopbouw van het bedrijf ‘op basis van de sterke punten van SAS, waaronder toegewijde medewerkers, een sterk merk en een gewaardeerd klantenaanbod’.

Resultaat

In het tweede kwartaal – eindigend op 30 april – zag de maatschappij een netto verlies van -3,47 miljard Zweedse kroon en over het eerste half jaar van het fiscale jaar -4,33 miljard Zweedse kroon. Eerder kondigde de maatschappij al aan om 5000 personeelsleden te ontslaan om kosten te besparen. Daarbij gaat het om 1900 ontslagen in Zweden, 1300 in Noorwegen en 1700 in Denemarken.

Lening

SAS kreeg begin mei een lening van vier banken van in totaal 3,3 miljard Zweedse kroon, omgerekend zo’n 309,8 miljoen euro, om de coronacrisis door te komen. De Zweedse en Deense regeringen staan voor 90 procent van de lening garant. Gustafson ziet dit als een goede eerste stap, maar zegt dat er nog wel verdere financiering moet worden binnengehaald.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button