CoronaCorona gevolgen maatschappijenIndustrieOverig nieuws

‘BA dreigt alle piloten te ontslaan als vakbond niet instemt met extra ontslagen’

British Airways heeft bij pilotenvakbond Balpa gedreigd alle 4300 piloten te ontslaan en hen opnieuw aan te nemen met individuele contracten, tenzij de vakbond een akkoord bereikt met de maatschappij over het ontslaan van 125 extra piloten. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Contract

De maatschappij is al in overleg over het schrappen van 1130 functies die worden vertegenwoordigd door Balpa, maar BA wil nog 125 banen extra schrappen. Als de vakbond hier niet mee akkoord gaat, dan zou British Airways alle piloten ontslaan om hen vervolgens op basis van individuele contracten opnieuw aan te nemen.

Gesprekken

De vakbond zegt tegen Bloomberg dat dit de gesprekken ‘ernstig ondermijnd’. Volgens Balpa hangen de gesprekken nu aan een zijden draadje. “Het roept de vraag op of BA zelfs in staat is om de arbeidsverhoudingen goed te onderhouden en of iets wat ze zeggen te vertrouwen is”, aldus de vakbond.

Banen

Een woordvoerder van de maatschappij zegt dat er wordt gehandeld om zoveel mogelijk banen te beschermen. “De luchtvaartsector ondergaat de grootste structurele verandering in haar geschiedenis en wordt geconfronteerd met een ernstig verzwakte wereldeconomie”, aldus British Airways.

Massa-ontslag

In totaal schrapt British Airways mogelijk 12.000 banen. Dat zei moederbedrijf IAG onlangs bij het bekendmaken van de resultaten over het eerste kwartaal van 2020. Het bedrijf verwacht dat het nog jaren gaat duren voordat de vraag naar vliegtickets volledig is hersteld. “In het licht daarvan brengt British Airways de vakbonden formeel op de hoogte van het voorgestelde herstructurerings- en ontslagprogramma. De voorstellen blijven onderwerp van overleg, maar resulteert mogelijk tot een ontslag van maximaal 12.000 medewerkers”, zei IAG toen.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close