fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Nieuw-Zeeland bestelt C-130J-30 Super Hercules

De Nieuw-Zeelandse luchtmacht heeft vijf C-130J-30 Super Hercules-transportvliegtuigen besteld. Hier is een bedrag van 1,52 miljard Nieuw-Zeelandse dollar (ongeveer 900 miljoen euro) voor vrijgemaakt.

Levering

De eerste Super Hercules moet in 2024 geleverd worden. In 2025 moeten alle toestellen operationeel zijn. De Nieuw-Zeelandse luchtmacht vliegt momenteel met vijf C-1350H’s, die inmiddels meer dan 50 jaar oud zijn. De nieuwe toestellen dienen ter vervanging hiervan.

Super Hercules

De nieuwe C-130J-variant heeft een vliegbereik van 2400 nautische mijl (ongeveer 4445 kilometer) en een laadvermogen van vijftien ton. Naast het leveren van tactisch transport van troepen en vracht aan het leger en humanitaire hulpcapaciteit, zullen de nieuwe toestellen worden gebruikt om de onderzoeksbasis van het land op Antarctica te bevoorraden.

Contract

De exportcommissie van de Amerikaanse senaat gaf in november vorig jaar al groen licht voor de export van de vijf vliegtuigen. Nu heeft de Nieuw-Zeelandse regering ook ingestemd met de aankoop. Het gesloten contract betreft ook het onderhoud en de technische ondersteuning van de toestellen, alsmede een vluchtsimulator en trainingen voor personeel.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button