CO2DuurzaamheidElektrisch vliegenGeneral aviationIndustrieInnovatieNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Elektrische Pipistrel Europees gecertificeerd

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA)heeft donderdag de Pipistrel Velis Electro gecertificeerd. Het is het eerste volledig elektrische vliegtuig dat nu officieel is goedgekeurd. De tweezitter is primair bedoeld voor de pilotenopleiding. De EASA-certificering is een belangrijke mijlpaal en maakt de weg vrij voor een duurzame, emissievrije luchtvaart: niet alleen schoner, maar ook stiller en zuiniger. Bovendien worden de onderhoudskosten drastisch verlaagd. De certificering heeft bijna drie jaar in beslag genomen.

Stiller

Met een geluidsniveau van 60 decibel is de Velis Electro stiller dan andere vergelijkbare vliegtuigen. De aandrijflijn is volledig vloeistofgekoeld, inclusief de batterijen, en heeft als onderdeel van het certificeringsproces aangetoond dat het bestand is tegen storingen, thermische uitval van de batterij en crashbelastingen. De Velis Electro kan vliegen in koude, hitte en regen. Het toestel kan ruim 50 minuten in de lucht blijven (plus reserve).

Copyright Pipistrel

Batterijen

De 6,47 meter lange Velis Electro is afgeleid van de Pipistrel Virus SW 121. Het toestel is uitgerust met een elektromotor, die de Sloveense fabrikant heeft ontwikkeld met partners EMRAX en EMSISO. De motor levert 57,6 kW en is verbonden met een driebladige composieten propeller. Twee batterijen zorgen voor de stroom. Eentje bevindt zich in de neus van het vliegtuig en de tweede achter de cabine. In geval van een batterijstoring wordt de defecte batterij automatisch losgekoppeld van het systeem. Een enkele batterij kan zelfstandig worden gebruikt en heeft voldoende vermogen om klimmen en voortzetten van de vlucht te ondersteunen.

Copyright Pipistrel

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/