CoronaCorona gevolgen maatschappijenFinancieelOverig nieuwsProfessional

Zweedse en Deense overheden steunen herkapitalisatieplan SAS

De Zweedse en Deense regeringen steunen een kapitaalverhoging voor SAS Scandinavian Airlines. De maatschappij zoekt 12,5 miljard Zweedse kroon (ongeveer 1,2 miljard euro) aan ondersteunende financiering.

Voorstel

De Zweedse regering heeft bij het parlement een voorstel ingediend voor een bedrag van 5 miljard Zweedse kroon, zegt SAS. De Deense regering heeft ‘politieke eenheid’ aangekondigd en zal dus meegaan in het voorstel. Wel wordt er nog gepraat over de voorwaarden van de financiering en de lastenverdeling die de twee regeringen eisen.

Aandeelhouders

“Bij deze maatregelen zullen interne, externe en financiële belanghebbenden in de onderneming worden betrokken, waaronder de houders van uitstaande obligaties van SAS en hybride obligaties”, zegt de maatschappij. De Zweedse regering bezit 14,8 procent van de aandelen in SAS en de Deense regering 14,2 procent. Ook probeert SAS financiering bij de Noorse overheid te krijgen. De Noorse regering verkocht haar aandeel in SAS twee jaar geleden.

Bedrijfsplan

Het bestuur van SAS heeft een bedrijfsplan goedgekeurd dat onder andere bestaat uit het schrappen van 5000 medewerkers en het verhogen van de productiviteit door middel van nieuwe cao’s. Aan het eind van deze maand verwacht de maatschappij meer details van over de herkapitalisatiemaatregelen bekend te maken.

Krediet

Eerder werd ook bekend dat SAS een kredietfaciliteit heeft kunnen krijgen van vier banken van in totaal 3,3 miljard Zweedse kroon, omgerekend zo’n 309,8 miljoen euro. De Zweedse en Deense overheden staan voor 90 procent van de lening garant.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close