fbpx
AirlinesKLMNieuwsNL Nieuws

Ryanair: van illegale staatssteun KLM kan iedere Nederlander 5 keer met ons vliegen

Van de 3,4 miljard staatssteun die KLM krijgt, betaalt iedere Nederlander 200 euro volgens Ryanair. Ofwel: “Elke Nederlander kan vijf vliegtickets kopen bij ons”, aldus Michael O’Leary, CEO van Ryanair Group.

Illegaal

De maatschappij roept de Europese Commissie op om de ‘illegale staatssteun van 3,4 miljard euro aan KLM te blokkeren’. “De Nederlandse regering is geweldig in het prediken van budgettair conservatisme aan andere EU-landen, maar als het gaat om het helpen van luchtvaartmaatschappijen, schrijven zij nog sneller subsidiecheques uit dan mevrouw Merkel”, aldus de maatschappij.

Steun

Ryanair heeft onlangs de aanval geopend op maatschappijen die staatssteun ontvangen. De airline viel namelijk zelf buiten de boot omdat Ierland Aer Lingus al steunt. Even later kon de maatschappij toch steun krijgen onder het Covid Corporate Financing Facility (CCFF) programma van het Verenigd Koninkrijk.

Handelsnatie

“16 jaar na de overname van KLM door Air France, moet elke Nederlander nu 200 euro betalen om Air France-KLM te ondersteunen, terwijl elke Fransman slechts 100 euro subsidie ​​betaalt”, vervolgt O’Leary. “Dit is een slechte deal voor de ‘handelsnatie’, die andere EU-landen graag uitleg geeft over fiscale regels, maar deze regels zelf zonder moeite overtreedt als het gaat om het subsidiëren van KLM.”

Concurrentie

Ook is O’Leary van mening dat de steun tot oneerlijke concurrentie leidt omdat het de ‘noodzakelijke hervormingen bij het opgeblazen Air France-KLM verder uitstelt’. “Voor deze KLM-subsidie ​​van 200 euro kon elke Nederlandse man, vrouw en kind 5 vluchten kopen bij Ryanair, in plaats van te betalen voor de storing en inefficiëntie bij Air France-KLM.”

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button