LiefhebberMilitairNieuws

Nederland en Amerika oefenen boven Noordzee als alternatief Frisian Flag

Vijftien Nederlandse gevechtsvliegers en dertien Amerikaanse vliegers oefenden vrijdag samen boven de Noordzee onder de naam Large Force Engagement. Een alternatief voor grote evenementen als Frisian Flag, die door het coronavirus niet door kunnen gaan, zo zegt het ministerie van Defensie.

Gevecht

Er gingen veertien F-16’s en één F-35 van de Koninklijke Luchtmacht de lucht in vanaf Volkel en Leeuwarden. De Amerikaen zetten twaalf F-15’s in en één tanktoestel vanaf de Britse vliegbasis Lakenheath. De oefening duurde zo’n twee uur.

Internationaal

Gevechtsleiders en air surveillance-controllers van het Air Operations Control Station op de Veluwe begeleidden de internationale oefening. “Ook bij daadwerkelijke inzet vliegen we in dit soort internationale verbanden”, zegt majoor Bas, gevechtsleider. “Door samen te oefenen maak je kennis met elkaars werkwijze, elkaars gevechtsvliegtuigen en leer je elkaars sterktes en zwaktes kennen. Cruciale kennis om samen het gevecht te winnen.”

Oefening

Vorige week oefenden de Nederlandse gevechtsvliegers ook al samen met de Amerikanen voor de oefening Large Force Engagement. Het is de bedoeling dat deze training vaker zal plaatsvinden, met wisselende internationale NAVO-partners en verschillende scenario’s.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/