Eindhoven AirportMilitairNieuwsNL nieuwsProfessional

Eerste A330 tanker voor NAVO naar Eindhoven

Airbus heeft formeel de eerste van de acht A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) toestellen geleverd, welke door de NAVO Multinational MRTT Fleet (MMF) is besteld. De overhandigingsceremonie werd in Getafe, Spanje, gehouden; het toestel moet vandaag in Eindhoven landen.

Eenheid

De MMF eenheid wordt gevormd door Nederland, Luxemburg, Noorwegen, Duitsland, België en Tsjechië. Eindhoven Airport vormt de hoofdbasis voor de vloot en Keulen de tweede locatie vanaf waar de toestellen zullen opereren. Vijf toestellen worden gestationeerd op Eindhoven en drie toestellen op Keulen-Bonn.

Samenwerking

“Het NAVO MMF-programma vertegenwoordigt de toekomst van defensiesamenwerking en toont het succes van het pooling- en deelconcept. Als vertrouwde partner van de strijdkrachten is Airbus buitengewoon trots dat de A330 MRTT op de voorgrond staat en klaar staat om beslissende capaciteiten en interoperabiliteit voor NAVO-partnerlanden te verzekeren”, aldus Dirk Hoke, CEO van Airbus Defense and Space.

Vervoer

De zes landen kunnen de vliegtuigen op roulatiebasis via een pooling-regeling gebruiken. De toestellen worden naast het bijtanken in de lucht ook ingezet voor het vervoer van passagiers en vracht en voor medische evacuatie-operaties. Het Europees Defensieagentschap (EDA) heeft het MMF-programma in 2012 geïnitieerd.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/