Eindhoven AirportMilitairNieuwsNL nieuwsProfessional

Eerste Airbus A330 tanker landt op Eindhoven

Dinsdagmiddag landde het eerste Airbus A330 tankvliegtuig op de vliegbasis Eindhoven. Na een ceremonie op het Spaanse Getafe vertrok het toestel naar de nieuwe thuisbasis.

Eindhoven

De Airbus A330MRTT (staartcode T-055) is de eerste van totaal acht bestelde tankers. Nederland werkt samen met vijf andere Europese NAVO-landen in de ‘Multinational MRTT Unit’ (MMU). De MMU zal de toestellen gaan exploiteren. Vijf toestellen worden op Eindhoven gestationeerd, drie op Keulen-Bonn.

Watersaluut van de brandweer van vliegbasis Eindhoven voor de eerste A330MRTT © Vincent van der Meer

Gezamenlijk

Kolonel Jurgen van der Biezen, commandant van de Multinational Multirole Tanker Transport Unit, in een persbericht van Defensie: “Dit is een uniek project. De toestellen zijn een gezamenlijke aankoop van verschillende landen, waarin we de toestellen samen gebruiken en de lasten dragen. Hiermee kunnen we het tekort aan air to air refueling verkleinen en krijgen ook kleinere landen toegang tot de tankcapaciteit.”

Bijtanken

De Airbus A330 toestellen zijn MRTT toestellen: Multi Role Tanker Transport. Naast bijtanken in de lucht, zullen ze ook worden ingezet voor luchttransport en medisch transport. De tweede Airbus tanker staat ook al gereed bij Airbus op Getafe en wordt in juli op Eindhoven verwacht.

Met dank aan Vincent van der Meer, voor het beschikbaar stellen van de foto’s

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/