fbpx
Eindhoven AirportMilitairNieuwsNL NieuwsProfessional

Eerste Airbus A330 tanker landt op Eindhoven

Dinsdagmiddag landde het eerste Airbus A330 tankvliegtuig op de vliegbasis Eindhoven. Na een ceremonie op het Spaanse Getafe vertrok het toestel naar de nieuwe thuisbasis.

Eindhoven

De Airbus A330MRTT (staartcode T-055) is de eerste van totaal acht bestelde tankers. Nederland werkt samen met vijf andere Europese NAVO-landen in de ‘Multinational MRTT Unit’ (MMU). De MMU zal de toestellen gaan exploiteren. Vijf toestellen worden op Eindhoven gestationeerd, drie op Keulen-Bonn.

Watersaluut van de brandweer van vliegbasis Eindhoven voor de eerste A330MRTT © Vincent van der Meer

Gezamenlijk

Kolonel Jurgen van der Biezen, commandant van de Multinational Multirole Tanker Transport Unit, in een persbericht van Defensie: “Dit is een uniek project. De toestellen zijn een gezamenlijke aankoop van verschillende landen, waarin we de toestellen samen gebruiken en de lasten dragen. Hiermee kunnen we het tekort aan air to air refueling verkleinen en krijgen ook kleinere landen toegang tot de tankcapaciteit.”

Bijtanken

De Airbus A330 toestellen zijn MRTT toestellen: Multi Role Tanker Transport. Naast bijtanken in de lucht, zullen ze ook worden ingezet voor luchttransport en medisch transport. De tweede Airbus tanker staat ook al gereed bij Airbus op Getafe en wordt in juli op Eindhoven verwacht.

Met dank aan Vincent van der Meer, voor het beschikbaar stellen van de foto’s

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button