LiefhebberMilitairNieuws

Koning Willem-Alexander vliegt in F-16 boven Nederland

Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag een trainingsvlucht gemaakt in een tweezits F-16, waarvan de Luchtmacht er nog slechts enkele heeft. Het doel van de vlucht was inzicht te krijgen in het proces rond een F-16 vlucht.

Luchtsteun

“De luchtmacht maakt die nog steeds veelvuldig”, legt Defensie uit. “Niet alleen bij het geven van luchtsteun aan grondtroepen in missiegebieden of voor luchtverdediging. Jachtvliegtuigen bewaken ook het luchtruim van de Benelux. Dat gebeurt bij toerbeurt, samen met België. Voor deze taak, de zogenoemde ‘Quick Reaction Alert’, staan continu 2 jachtvliegtuigen paraat. Ze stijgen direct op als er sprake is van (mogelijke) dreiging.”

F-35

De koning kreeg van tevoren een briefing ter voorbereiding van de trainingsmissie, na afloop volgde de debriefing. Tot 2024 vliegt de luchtmacht nog operationeel met de F-16, daarna wordt het stokje overdragen aan de F-35A Lightning II. Willem-Alexander heeft het toestel al gezien op Vliegbasis Leeuwarden: op 6 november 2019, een week nadat de eerste F-35 aankwam.

Volkel

Als alles volgens plan verloopt, dan krijgt vliegbasis Volkel de eerste F-35 in 2022. De jachtvliegtuigen worden alleen op Leeuwarden en Volkel gestationeerd. De F-16 wordt inmiddels al meer dan veertig jaar ingezet. Het toestel kwam in 1979 in dienst bij de luchtmacht, waarvan er 213 werden aangekondigd. Momenteel zijn er iets minder dan zestig F-16’s in de vloot van de luchtmacht, waarvan een deel niet meer operationeel inzetbaar is.

©Defensie

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/