fbpx
BoeingMilitairNieuwsVliegtuigen

Boeing en U.S. Air Force sluiten deal voor 8 F-15EX gevechtsvliegtuigen

Boeing en de Amerikaanse luchtmacht hebben een contract getekend ter waarde van 1,2 miljard dollar voor de bouw van de eerste acht F-15EX gevechtsvliegtuigen. Hiermee moet er extra capaciteit beschikbaar komen in de gevechtsvloot.

Geavanceerd

Tevens kondigt de Amerikaanse luchtmacht een Indefinite Delivery Indefinite Quantity-contract met een plafondwaarde van 23 miljard dollar. “De F-15EX is de meest geavanceerde versie van de F-15 ooit gebouwd, grotendeels dankzij de digitale ruggengraat”, zegt Lori Schneider, programmamanager Boeing F-15EX. “Het onge├źvenaarde bereik, de prijs en het beste laadvermogen in zijn klasse maken de F-15EX een aantrekkelijke keuze voor de Amerikaanse luchtmacht.”

Wapens

De F-15EX heeft volgens Boeing meer wapens dan elk ander jachtvliegtuig in zijn klasse en kan hypersonische wapens tot 22 voet lang en met een gewicht tot 7.000 pond lanceren. “De F-15EX combineert de voordelen van digitale engineering, open missiesystemen en flexibele software-ontwikkeling om het de komende decennia betaalbaar en uitbreidbaar te houden”, zegt Prat Kumar, vice-president van Boeing en programmamanager F-15. “Dit betekent dat we snel nieuwe mogelijkheden op de F-15EX kunnen testen en toepassen om onze vliegtuigen up-to-date te houden.”

Overgang

Piloten en monteurs die momenteel met de F-15 werken, verwachten binnen enkele dagen de overgang naar de F-15EX in plaats van binnen enkele jaren. Toekomstige plannen vragen om zo’n 144 toestellen. “We hebben bij het ontwikkelen van deze jet bij elke stap naar onze klant geluisterd,” zei Kumar. “Wat we binnenkort zullen leveren, is een modern en robuust vliegtuig dat de verdediging van onze natie ondersteunt door de nieuwste systemen, sensoren en wapens te integreren.”

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button