fbpx
DuurzaamheidElektrisch vliegenGeneral aviationInnovatieNieuwsProfessional

NLR krijgt in september elektrische Pipistrel Velis

NLR, het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, krijgt in september een elektrische Pipistrel Velis Electro. Het toestel gaat dienen als testplatform voor Living Lab Electric Flight van het NLR. De elektrisch aangedreven tweezitter is ’s werelds eerste type gecertificeerd door de European Union Aviation Safety Agency EASA.

Zero-emission

De komst van het vliegtuig is een belangrijke stap voor de zero-emission luchtvaart, te beginnen bij de General Aviation. Het ondersteunt het Nederlandse Actieprogramma Hybride Elektrisch Vliegen (AHEV) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het internationale accountants- en belastingadviseurbedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC) heeft het elektrische vliegtuig gedoneerd aan Royal NLR.

Elektromotor

De Velis Electro is bijna 6,5 meter lang en afgeleid van de Pipistrel Virus SW 121. Het toestel is uitgerust met een elektromotor, die de Sloveense fabrikant heeft ontwikkeld met partners EMRAX en EMSISO. De motor levert 57,6 kW en is verbonden met een driebladige composieten propeller. Twee batterijen zorgen voor de stroom. Eentje bevindt zich in de neus van het vliegtuig en de tweede achter de cabine.

(c) Pipistrel

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button