CO2DuurzaamheidElektrisch vliegenGeneral aviationInnovatieNieuwsProfessional

NLR krijgt in september elektrische Pipistrel Velis

NLR, het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, krijgt in september een elektrische Pipistrel Velis Electro. Het toestel gaat dienen als testplatform voor Living Lab Electric Flight van het NLR. De elektrisch aangedreven tweezitter is ’s werelds eerste type gecertificeerd door de European Union Aviation Safety Agency EASA.

Zero-emission

De komst van het vliegtuig is een belangrijke stap voor de zero-emission luchtvaart, te beginnen bij de General Aviation. Het ondersteunt het Nederlandse Actieprogramma Hybride Elektrisch Vliegen (AHEV) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het internationale accountants- en belastingadviseurbedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC) heeft het elektrische vliegtuig gedoneerd aan Royal NLR.

Elektromotor

De Velis Electro is bijna 6,5 meter lang en afgeleid van de Pipistrel Virus SW 121. Het toestel is uitgerust met een elektromotor, die de Sloveense fabrikant heeft ontwikkeld met partners EMRAX en EMSISO. De motor levert 57,6 kW en is verbonden met een driebladige composieten propeller. Twee batterijen zorgen voor de stroom. Eentje bevindt zich in de neus van het vliegtuig en de tweede achter de cabine.

(c) Pipistrel

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close