fbpx
DuurzaamheidElektrisch vliegenGeneral aviationInnovatieNieuwsProfessional

NLR krijgt in september elektrische Pipistrel Velis

NLR, het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, krijgt in september een elektrische Pipistrel Velis Electro. Het toestel gaat dienen als testplatform voor Living Lab Electric Flight van het NLR. De elektrisch aangedreven tweezitter is ‘s werelds eerste type gecertificeerd door de European Union Aviation Safety Agency EASA.

Zero-emission

De komst van het vliegtuig is een belangrijke stap voor de zero-emission luchtvaart, te beginnen bij de General Aviation. Het ondersteunt het Nederlandse Actieprogramma Hybride Elektrisch Vliegen (AHEV) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het internationale accountants- en belastingadviseurbedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC) heeft het elektrische vliegtuig gedoneerd aan Royal NLR.

Elektromotor

De Velis Electro is bijna 6,5 meter lang en afgeleid van de Pipistrel Virus SW 121. Het toestel is uitgerust met een elektromotor, die de Sloveense fabrikant heeft ontwikkeld met partners EMRAX en EMSISO. De motor levert 57,6 kW en is verbonden met een driebladige composieten propeller. Twee batterijen zorgen voor de stroom. Eentje bevindt zich in de neus van het vliegtuig en de tweede achter de cabine.

(c) Pipistrel

Haal deze 1:150 B747-400 KLM nu in huis!

Bestel dit schitterende schaalmodel van the Queen of the Skies, nu voor slechts €89,95. Het model weegt ruim 1,8kg en is 47cm lang, een ware blikvanger.

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button