fbpx
IncidentenNieuwsVeiligheid

EASA waarschuwt burgerluchtvaart voor luchtafweer Iran

De EASA, de European Union Aviation Safety Agency, heeft een waarschuwing afgegeven voor commerciële vluchten boven Iran. Er bestaat volgens de luchtvaartautoriteit een risico dat commerciële vliegtuigen per ongeluk worden aangezien als militaire doelwitten door het luchtafweersysteem van het land.

Coördinatie

Volgens de EASA is er in Iran sprake van slechte civiele en militaire coördinatie, wat zou kunnen leiden tot het verkeerd identificeren van vliegtuigen. De EASA waarschuwt voor een hoog risico voor vluchten beneden 25.000 voet.

Advies

De EASA adviseert maatschappijen om samen met nationale luchtvaartautoriteiten een eigen risicobeoordeling te maken. Aan de hand hiervan moeten maatschappijen zelf beslissen of zij door Iraans luchtruim blijven vliegen.

Crash

De waarschuwing komt kort nadat Iraanse autoriteiten hebben bekendgemaakt dat de crash van Ukraine International Airlines vlucht PS752 te wijten was aan een verkeerd afgesteld luchtafweersysteem. Het systeem had anders ingesteld moeten worden voordat de Oekraïense Boeing 737-800 opsteeg vanuit Teheran.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button