fbpx
DefensieLiefhebberMilitairNieuwsNL Nieuws

F-35’s Nederland en VS trainen uitwisseling gevechtsgegevens

Nederlandse en Amerikaanse F-35’s testten in augustus het uitwisselen van gevechtsgegevens. Missies vinden vrijwel alleen nog plaats in internationaal verband. Informatie-uitwisseling tussen de F-35’s van coalitiepartners is daarbij essentieel, aldus het ministerie van Defensie, dat het toestel ook wel de vliegende laptop noemt.

Gegevens

De tests werden uitgevoerd op Naval Air Weapons Station China Lake in Californië. Ze demonstreerden een nieuw niveau van interoperabiliteit, oftewel het kunnen samenwerken met andere (F-35) partners uit verschillende landen.

Informatie

Bij het concept van ‘gedeelde Coalition Mission Data’ (CMDx) hebben alle coalitiepartners de beschikking over dezelfde informatie. Zo heeft iedere F-35-partner van een multinationale strijdmacht, klein en groot, hetzelfde operationele beeld. CMDx zorgt er dus voor dat iedereen hetzelfde ziet op hetzelfde moment. Een commandant kan dan iedere beschikbare F-35 inzetten, ongeacht de variant of het land van afkomst.

Tests

Het doel van de tests is het verbeteren van de interoperabiliteit en het verlagen van kosten wanneer ieder land zelfstandig systemen voor gegevensverwerking gaat ontwikkelen. Het risico was dat als er wordt samengewerkt met een partner, dat het operationele beeld niet meer voor iedereen hetzelfde zou kunnen zijn. Dat kan leiden tot verwarring en fouten. “Met dit scenario in het achterhoofd besloot het Amerikaanse Combat Data Systems-team van de F-35 zoveel mogelijk oude (beleids)barrières te slechten”, zegt Defensie. Het resultaat daarvan werd getest door twee Amerikaanse en twee Nederlandse F-35’s die alle vier met dezelfde missiegegevens opereerden.

Beelden

De volgens Defensie succesvolle test toonde aan dat iedere vlieger dezelfde luchtbeelden kreeg voorgeschoteld. “Situational Awareness, weten wat er om je heen in de lucht en op de grond gebeurt, is essentieel in een gevechtsvliegtuig, maar gezamenlijke ‘SA’ is dat nog veel meer”, zegt luitenant-kolonel ‘Razor’ van Woerden in de Vliegende Hollander. Van Woerden is commandant van het Nederlands Opleidings Detachement F-35, op Luke Air Force Base in Arizona. Vorig jaar had Up in the Sky een exclusief interview met Van Woerden.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button