fbpx
MilitairNieuws

‘Frankrijk geeft gevechtsvliegtuigen weg aan Griekenland’

Frankrijk is van plan om tien Rafale gevechtsvliegtuigen aan Griekenland te verkopen – en doet er nog eens acht gratis bij. Dit bericht verscheen zaterdag in Griekse media.

Volgens een onbevestigd bericht in Griekse krant ‘Parapolitika’ zijn onderhandelingen tussen de Franse president Macron en de Griekse premier Mitsotakis hierover in een vergevorderd stadium. Frankrijk zou tien nieuwe Rafale gevechtsvliegtuigen aan Griekenland willen verkopen. Daarnaast zou Griekenland acht tweedehands toestellen, afkomstig van de Franse luchtmacht, er voor niets bij krijgen.

Proefboringen

Spanningen tussen Griekenland en Turkije zijn de afgelopen weken opgelopen. Aanleiding hiervoor waren proefboringen naar olie- en gasvoorraden door een Turks onderzoeksschip nabij Cyprus. Turkije maakt aanspraak op wateren die volgens het internationale recht bij Cyprus en Griekenland horen.

Oefening

Frankrijk kiest hierbij openlijk de kant van Griekenland. De afgelopen week vond er een gezamenlijke militaire oefening plaats van Griekse, Franse en Cypriotische lucht- en zeestrijdkrachten. Drie Franse Rafale toestellen zijn op dit moment tijdelijk gestationeerd op Cyprus.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button