fbpx
AirlinesBoeingIncidentenLiefhebberNieuws

Boeing 767 van Atlas Air maakt voorzorgslanding op Honolulu na motorstoring

Een toestel van Atlas Air heeft een voorzorgslanding gemaakt op het vliegveld van Honolulu nadat er zich vlak na het opstijgen een motorstoring ontwikkelde.

Honolulu – Guam

Bron: Flightradar

De Boeing 767-300, met registratienummer N649GT, stond gepland voor een vlucht van de hoofdstad van Hawaii naar Guam, een eiland ten oosten van de Filipijnen. Het 28,5 jaar oude toestel kreeg tijdens de initiële klim te maken met een storing in de rechtermotor. De bemanning besloot hierop om terug te keren naar de luchthaven van Honolulu. 30 minuten na vertrek landde het toestel veilig op Honolulu International Airport.

Compressor stall/surge

Het lijkt te gaan om een compressor stall/surge. Dit is een situatie waarbij de luchtstroom in het compressordeel van de motor verstoort raakt doordat de compressorbladen niet in staat zijn de lucht op een vloeiende manier door de verschillende compressorsegmenten te leiden. Deze turbulente lucht creëert een onbalans die zichzelf kan versterken naarmate meer compressorsecties ermee te maken krijgen. Dit uit zich onder andere in heftige knalgeluiden en vlammen, zoals te zien is in de video hieronder.  

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button