fbpx
BestellingenMilitairNieuws

Miljardencontract Lockheed Martin voor nieuwe F-16’s

Lockheed Martin heeft een langlopend contract kunnen sluiten voor de verkoop van nieuwe F-16’s. Het contract vertegenwoordigt een waarde van 62 miljard US dollar. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie maakte dit eerder bekend.

Het gaat om een ‘raamovereenkomst’ met een looptijd van tien jaar, omschreven als een ‘indefinite-delivery/indefinite-quantity’ contract. Dit betekent dat de looptijd vast staat en een minimum- en maximumwaarde. Binnen de grenzen van de raamovereenkomst kunnen dan deelcontracten worden gesloten.

Deelcontract

Een eerste deelcontract is voor de levering van 90 F-16’s aan Taiwan en Marokko. Het gaat om nieuw te produceren toestellen van de modernste versie (F-16E/F, Block 70/72), met een verkoopwaarde van 4,9 miljard US dollar. 24 toestellen zijn voor Marokko bestemd en 66 voor Taiwan.

Taiwan

De Taiwanese luchtmacht beschikt op dit moment over ongeveer 60 Mirage 2000’s en zo’n 150 F-16’s. Die F-16’s zijn van een oudere versie en inmiddels meer dan 25 jaar oud. Daarnaast heeft Taiwan ook nog een groot aantal verouderde F-5E/F’s. Waarschijnlijk zullen deze worden vervangen door de nieuw te leveren F-16’s. Verkoop van deze moderne toestellen aan Taiwan zal de Amerikaanse relatie met China opnieuw op scherp kunnen zetten.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button