fbpx
MilitairNieuws

Tsjechische luchtmacht pensioneert laatste Yaks

De Tsjechische luchtmacht heeft vorige week haar laatste twee Yakovlev Yak-40 transportvliegtuigen buiten dienst gesteld. Dit maakte het Tsjechische ministerie van Defensie bekend in een persbericht.

In de jaren ’70 ontving het toenmalige Tsjecho-Slowakije een achttal Yak-40’s van Rusland. De ‘Luchtdivisie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken’ gebruikte deze VIP-toestellen voor het vervoeren van hoogwaardigheidsbekleders.

Schiphol

In 1981 werden de vliegtuigen overgedragen aan de Tsjecho-Slowaakse luchtmacht. Vanaf de thuisbasis Praag-Kbely, maakten vooral generaals gebruik van de Yaks als hun persoonlijk vervoermiddel. Na de opsplitsing van Tsjecho-Slowakije in 1993 kreeg Tsjechiƫ drie toestellen. Vanaf 1999 vielen de Yaks onder het 241e Transport Squadron op Praag-Kbely. Sindsdien werden de toestellen met name ingezet voor het vervoer van leden van de Tsjechische regering. In die hoedanigheid waren de Yaks soms ook op Schiphol te zien.

VIP-vloot

Voor zover bekend worden de Yaks niet vervangen door andere toestellen. VIP-vloot van de Tsjechische luchtmacht bestaat nu uit twee Airbus A319’s en Ć©Ć©n CL601 Challenger.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mĆ©t 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.
Back to top button