fbpx
AchtergrondHistorische LuchtvaartNaast het nieuwsNL VliegveldenSchiphol Airport

Terugblik: Schiphol in de jaren ’70 | Video

Een korte terugblik in de geschiedenis van de Nederlandse luchthaven Schiphol Airport. De groeiende luchthaven ontkwam niet aan verliezen, maar groeide uiteindelijk door tot één van de grootste Europese luchthavens.

Jaren ’70

Schiphol groeide verder als nationale luchthaven in de jaren ’60. Tot in 1973 de Arabische landen een olieboycot inzetten omdat Nederland Israël steunde in de oorlog. Hierdoor steeg de brandstofprijs wat samenviel met teruglopende passagiersaantallen. Dit zorgde voor verliezen bij Schiphol, en uitbreidingsprojecten werden on-hold gezet.

In de jaren daarna bleef Schiphol echter weer groeien. Onder andere werd de capaciteit van het stationsgebouw in 1975 verdubbeld. Met het gebruik van de nieuwe D-pier, maakte Schiphol plaats voor de nieuwe, grote jumbojets met straalmotoren. Uiteindelijk groeide de luchthaven uit tot één van de grootste Europese hubs.

Suriname

Er is een opvallende piek te zien in 1975 voor de Nederlandse luchthaven. Suriname werd onafhankelijk. Dit zorgde ervoor dat tienduizenden mensen besloten om naar Nederland te vertrekken. De vluchten vanuit Suriname naar Schiphol zaten vol en er kwamen zelfs extra vluchten.

De video geeft een impressie van de luchthaven in 1975.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Toby Enzerink

Redacteur. Toby is al jaren betrokken in de luchtvaart. Naast het schrijven voor Up in the Sky studeert hij Aviation aan de Hogeschool van Amsterdam waarbij hij een jaar bij KLM heeft doorgebracht.

Gerelateerde artikelen

Back to top button